Снимка: Ройтерс

Европейската комисия съобщи днес за отпускането на 3,9 милиона евро за хуманитарните организации, които оказват помощ на бежанците, избягали от сирийския кюрдски град Кобане към Турция, предаде Франс прес.

Над 180 000 сирийци са избягали към Турция вследствие на интензивните боеве в Кобане, което задълбочава последиците от тази хуманитарна криза, която вече е най-голямата за нашето време, заяви в комюнике европейският комисар за хуманитарната помощ Кристалина Георгиева.

Още по темата
Тези средства, нуждата от които е наложителна, са предназначени за хуманитарни организации, които управляват на терена масовия приток на бежанци. Те ще послужат по-конкретно за осигуряване на вода, подслон и храна за бежанците.

Помощта идва от пакета от 150 милиона евро, предвидени от Европейската комисия за хуманитарна помощ за Сирия през 2014 година.

Комисията напомня, че освен това продължава да координира международната реакция на кризата, включваща досега финансиране от близо 3 милиарда евро от нейния бюджет и от бюджета на страните членки на Европейския съюз.

От началото на 16 септември на офанзивата на Ислямската държава срещу сирийския град, защитаван от кюрдски сили, 300 000 души са избягали от Кобане, две трети от тях към Турция, припомня Франс прес.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase