Снимка: Reuters

Пакистанската правозащитничка Малала Юсафзаи посвети Нобеловата си награда за мир на децата без право на глас, съобщиха Франс прес и ТАСС.

Още по темата

"Тази награда е за децата, които нямат право на глас, които не биват чути", заяви 17-годишната Юсафзаи на пресконференция в Бирмингам и подчерта, че посвещава наградата именно на тях. Тя отбеляза, че получаването на наградата за нея е чест и я е направило по-силна и смела. "Това не е просто парче метал, който ще се съхранява в стаята. За мен това е ентусиазъм, който ме заставя да продължавам напред, да вярвам в себе си и да осъзнавам, че хората подкрепят моята кампания", каза тя.

"Чувствам се горда, че съм първата пакистанка, първата млада жена, първият млад човек, получил" Нобелова награда за мир, допълни Юсафзаи.

"Помолих министър-председателя (на Индия) Нарендра Моди и министър-председателя (на Пакистан) Наваз Шариф да се присъединят към нас" на церемонията по връчване на наградата в Осло на 10 ноември.

Най-младият Нобелов лауреат поделя наградата си с индиеца Кайлаш Сатяртхи, отсъдена им заради тяхната борба срещу експлоатацията на деца и правото им на образование.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase