Йенс Столтенберг, снимка: архив Ройтерс

НАТО не планира да оказва пряка военна помощ на Украйна. Това обяви украинският външен министър Павло Климкин след среща в Брюксел с новия генерален секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Още по темата
"Засега алиансът не планира да ни предоставя непосредствена военна помощ. Говорим само за военнотехническа помощ, както от страна на НАТО, така и на отделни членове”, каза Климкин, цитиран от ТАСС и БТА.

Украинският външен министър е обсъдил със Столтенберг положението в  Донецката и Луганската област.

Генералният секретар на НАТО е потвърдил намеренията на алианса да оказва "политическа подкрепа за стабилизирането на ситуацията в Донецк и Луганск и в целия политически процес".  По време на разговорите е била коментирана необходимостта в двете области да бъдат произведени истински избори в съответствие с  украинското законодателство, за да има легитимни представители на Донбас.

Украинският дипломат обясни още, че Столтенберг е подчертал необходимостта от стабилно прекратяване на огъня в Украйна,  установяването на ефективен контрол по украинско-руската граница и решаването на въпроса със заложниците. "Все още има към 600 наши пленници", напомни Климкин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase