Снимка: Reuters

Европейският парламент днес трябва по график да приключи изслушването на номинираните за членове на новата Европейска комисия начело с Жан-Клод Юнкер, съобщи Ройтерс. Процесът обаче е изправен пред бурна развръзка, след като се разтури консенсусът между съюзниците на Юнкер от център-дясно и левоцентристите.

За днес е насрочено изслушването в съответните комисии на Юрки Катайнен от Финландия, номиниран за заместник-председател на Европейската комисия и комисар за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, и на холандеца Франс Тимерманс, предложен за първи заместник-председател на ЕК и комисар за по-добрата регулация, междуинституционалните отношения, върховенството на закона и Хартата на основните права.

За втори път на изслушване ще се яви британският представител Джонатан Хил, предложен за ресора финанси, чиято кандидатура не бе одобрена на първо изслушване. Французинът Пиер Московиси и чехкинята Вера Юрова, срещу които също имаше сериозни възражения на първите им изслушвания, трябва днес да предадат писмените си отговори на допълнителните въпроси, зададени им от евродепутатите.

Парламентарната комисия по културата вчера гласува против даването на ресора на представителя на Унгария Тибор Наврачич, без да отхвърли категорично кандидатурата му за комисар.

Бившата словенска премиерка Аленка Братушек, номинирана за еврокомисар за енергийния пазар и заместник-председателка на новата Европейска комисия, също се натъкна на възражения от депутати от различни групи.

На 22 октомври ЕП ще гласува предложените за еврокомисари, които дотогава би трябвало да са минали през изслушвания в ресорните си комисии и да са получили одобрението им.

Отхвърлянето на някоя от номинациите обаче може да забави процеса.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase