Джо Байдън. Снимка: архив, Reuters

Терористи, действали в Сирия, включително бойци на Ал Кайда, са получавали финансова и друга подкрепа от съюзници на Вашингтон в региона. Това заяви в четвъртък вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, говорил в Харвардския университет в щата Масачузетс, предаде ТАСС.

"Най-голям проблем в Сирия за нас бяха съюзниците ни от региона - посочи Байдън. - Турците бяха за нас чудесни приятели, също като саудитците, хората от емирствата и други. Какво обаче правеха те? Те бяха извънредно съсредоточени върху целта да свалят (президента на Сирия Башар) Асад и водеха косвена война между сунити и шиити, те изпратиха стотици милиони долари и десетки хиляди тонове оръжия на всички, които склонят да воюват срещу Асад."

"Всъщност обаче хората, получавали тази помощ, бяха бойци от Джебхат ан Нусра, Ал Кайда и екстремистки настроени елементи, пристигнали от други части на света. Мислите, че преувеличавам? Вижте сами къде е отишло всичко това", добави вицепрезидентът на САЩ.

После обаче съюзниците на САЩ в региона осъзнаха своята грешка - "всички те внезапно разбраха каква е работата" и се съгласиха да влязат в антитерористичната международна коалиция начело с Вашингтон, обясни Байдън.

Силите на коалицията срещу групировката Ислямска държава и други екстремисти, действащи в Ирак и Сирия, вече са ликвидирали над 200 терористи при въздушни атаки срещу позициите на ислямистите на сирийска територия. Имаше и съобщения за 22 мирни жители, загинали при бомбените удари, посочва ТАСС.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase