Снимка: Reuters
fallback

Съединените щати нанасят въздушни удари срещу джихадистите в Ирак и Сирия, без да спазват собствените си стандарти за защита на цивилното население, предаде Асошиейтед прес.

Президентът на САЩ Барак Обама обяви през май миналата година, че няма да разрешава смъртоносни атаки срещу терористи без да е "почти сигурно", че няма да бъдат убити или ранени цивилни. На фона на непотвърдените информации за цивилни жертви обаче Белият дом призна тази седмица, че бомбардировките в Ирак и Сирия се извършват, без да бъде спазван този стандарт на почти пълна сигурност, отбелязва АП. И Пентагонът, спъван от
ограниченията пред събирането на разузнавателна информация, не е способен в много случаи да установи дали съобщенията за жертви са верни.

"Показваме изключителна предпазливост и внимание при тези мисии", каза прессекретарят на Пентагона контраадмирал Джон Кърби. "Съществува обаче риск при всяка военна операция и специфичен вид риск при военновъздушни операции."

Междувременно стана ясно, че британски военни самолети, базирани в британската военновъздушна база в Кипър, са унищожили четири цели на джихадистката групировка "Ислямска държава" в Ирак през последните два дни, предаде Асошиейтед прес, като се позова на британски офицер.

Вчера два британски изтребител-бомбардировача "Торнадо" (Tornado GR4) са поразили с бомби и прецизно насочвани ракети позиция с тежки оръжия и пикап с монтирани на него оръжия на ислямистите. Те са нанесли ударите в подкрепа на кюрдски бойци, които били подложени на нападение от джихадистите в Северозападен Ирак.

Рано тази сутрин, отново два самолета "Торнадо" са унищожили с четири ракети два автомобила на "Ислямска държава", включително пикап с монтирани на него оръжия.

Великобритания се включи във въздушните удари срещу джихадистите в Ирак в събота - ден след като парламентът даде зелена светлина.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

ТОДОР ХРИСТОВ

преди 9 години

ДАНО ХАМЕРИКАНЦИТЕ ОТНОВО НЕ СА УДАРИЛИ НЯКОЯ СВАТБА КАКТО ВЪВ АФГАНИСТАН ПРАВЯТ НАЙ-РЕДОВНО И СИ ЗАСЛУЖИХА НЕНАВИСТТА НА МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ ОЩЕ СЪС ОКУПАЦИЯТА СИ.А ИНАЧЕ НА КОЙТО МУ Е ИНТЕРЕСНО И ИСКА ДА НАУЧИ НЕЩО ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА С ОГРАБВАНЕТО НА ПЛЕМЕННИКА НА САУДИТСКИЯТ КРАЛ ВЪВ ПАРИЖ И НАПАДЕНИЕТО НАД КОНВОЯ МУ ВИЖТЕ: ,,ИГИЛ НАЧИНАЕТ БРАТЬ США ЗА ГОРЛО'' . МАТЕРИАЛЪТ Е ОТ ДНЕС!

14

САМО АТАКА 11

преди 9 години

лицемерието на запада няма край .финансират и буквално са на заплата джихадистите КЪМ САЩ а сега разиграват театър за пред невежите хора и тия дето не могат да четат м/у редовете, че са им врагове за да може света да си каже у я виж какви са *** тия от ИД дай да ги избием и в ролята на м/у народен жандарм САЩ ЩЕ НАПРАВЯТ СУХОПЪТНА АКЦИЯ СЛЕД КОЯТО ВСИЧКИ НАХОДИЩА НА ПЕТРОЛ, ЗЛАТО И Т.Н. ЩЕ СЕ ОКАЖЕ У ТЯХ СИРЕЧ ЩЕ СИ НАПРАВЯТ ПОРЕДНАТА КРАЖБА АМЕРИКАНЦИТЕ ПОД НОСА НА СВЕТА -ДОКОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИ

13

НФБ

преди 9 години

ЦЕЛТА НА САЩ Е ХУМАНИТАРНА КРИЗА И МАСОВИ ИЗНАСЯНИЯ КЪМ ЕВРОПАСАЩ ИСКАТ ДА СРИНАТ ЕВРОПЕЙСКАТА ИКОНОМИКА И ДА ПРЕНЕСАТ ПРОБЛЕМИТЕ НА СТАРИЯ КОНТИНЕНТ..САЩ СЕ СТРАХУВАТ РЕАЛНО ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА ИКОНОМИКА И ТЪРСЯТ ЧРЕЗ НЕЙНОТО ОТСЛАБВАНЕ РЕШЕНИЕ НА СВОИТЕ ПРОБЛЕМИСАЩ ИСКАТ ДА ИЗОЛИРАТ ЕВРОПА ОТ РУСИЯ И ДА НАПЪЛНЯТ ЕВРОПА С МЮСЮЛМАНИ

fallback