Снимка: архив, Reuters

Следственият комитет на Русия започна наказателно производство срещу украинския министър на отбраната и други висши военни, обвинявайки ги в геноцид срещу населението в югоизточната част на страната.

Военният министър на Украйна Валерий Гелетей, началникът на Генералния щаб Виктор Муженко, командирът на 25-а бригада Олег Микас, а също така редица неустановени лица от военното ръководство са заподозрени в организирането на убийства, използването на забранени методи и средства за водене на война и геноцид. Това съобщи говорителят на руския Следствен комитет Владимир Маркин, предаде БНР.

От ведомството твърдят, че украинските военни в периода 3-5 септември са отдавали заповеди за пълното унищожаване на група рускоезични жители на територията на самопровъзгласилите се в Луганск и Донецк народни републики.

Руското следствие твърди още, че при обстрела на редица градове в югоизточната част на Украйна военните са използвали системи за залпов огън "Град" и "Ураган", авиационни ракети с касетъчни бойни глави, тактически ракети и други видове тежко нападателно оръжие, при което са били убити над 3 хиляди души, а над 5 хиляди са били ранени.

Русия и Украйна периодично си разменят подобни обвинения. Още през юни Киев започна съдебно производство срещу руския министър на отбраната заради създаването на незаконни военни формирования, които се сражават в Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase