Снимка: БТА
fallback

Милиони индийци, сред които и държавни служители, грабнаха днес метли и лопати, за да участват в национална кампания за почистване на паркове, обществени сгради и улици, предаде Асошиейтед прес.

Премиерът Нарендра Моди даде началото на кампанията "Чиста Индия"и се включи в нея, метейки улица в беден квартал на Делхи.

Моди избра рождения ден на водача на индийското движение за независимост Махатма Ганди за начало на петгодишна кампания, чиято цел е да промени имиджа на Индия като една от най-мръсните страни в света.

Инициативата беше предшествана от медийна акция. Учениците и чиновниците бяха призовани да обещаят, че ще полагат по 100 часа труд годишно (около 2 часа седмично) за почистване на района около дома и работното си място.

Министри, полицаи и бизнес лидери разчистваха цяла седмица архиви и офисите си в рамките на кампанията.

Намерението е да се сложи край на проблемите с лошите хигиенни условия и с отпадъците, за да може през следващите години Индия да стане чиста страна. Мерките за това включват и изграждане на тоалетни. По данни на правителството близо половината от наброяващото 1,2 милиарда души население на Индия няма достъп до тоалетни. В предизборната си кампания Моди обеща първо да се строят тоалетни, а после храмове, припомня в. "Файненшъл таймс".

Милиарди рупии са похарчени в течение на десетилетия за почистването на свещената за индийците река Ганг, определяна от някои природозащитници като гигантска клоака, отбелязва ДПА. За близо 30 години федералното правителство е наляло около 400 млрд. рупии (6,8 млрд. долара) за почистване на реката, но резултатът е разочароващ.

Премиерът Моди и неговата хиндуистка националистическа партия "Бхаратия джаната" твърдо са решили да успеят там, където досегашните опити са се провалили.

В реч в Медисън скуеър гардън, Ню Йорк, Моди призова американците с индийски произход да инвестират в правителствения фонд "Чист Ганг". Премиерът създаде министерство за възстановяване на Ганг. Специален екип от министерски служители, експерти и финансови институции ще информира обществеността чрез специални програми.

До 2019 г., когато се навършват 150 години от рождението на Махатма Ганди, всеки индиец трябва да разполага с тоалетна и достъп до питейна вода, а улиците в страната - да са чисти, отбелязва ТАСС.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

до 3

преди 9 години

Това е традиция ,която няма как да бъде отменена. Проблемът не са труповете в Ганг, а изпускането на непречистени води от канализацията и заводите.

2

Анонимен

преди 9 години

Да почнат с плуващите трупове в река Ганг където бедните полагат починалите понеже реката била свещенна...

1

Анонимен

преди 9 години

Леле, колко ще има да чистят!!!

fallback