Снимка: архив, Reuters
fallback

Двама месеца след началото на операцията срещу Ислямска държава /ИД/ в Ирак става ясно, че джихадистите се учат да се приспособяват към водене на бойни действия в новите условия, пише Би Би Си.

По информация на източници, които се намират на контролирани от Ислямска държава територии, джихадистите са намалили броя на контролните постове по пътищата, а също така са започнали по-рядко да използват мобилни телефони, страхувайки се, че ще попаднат под въздушните удари.

Джихадистите са престанали и да използват тежки камиони и са започнали да се придвижват с мотоциклети.

Появила се е и нова стратегия: да се окачват знамена на Ислямска държава на домовете на мирни жители с цел объркване на разузнаването на противника. Получават се информации, че живеещите в сградите, атакувани от авиацията на коалицията, са били своевременно евакуирани.

Религиозен лидер на общност, живееща южно от град Киркук, съобщи, че в неговото село джихадистите са напуснали един от основните си щабове, разбирайки за планирани въздушни удари.

„Те взеха мебелите, колите и оръжието. Заложиха бомби и разрушиха щаба“, разказа шейхът, пожелал анонимност.

Джихадистите от Ислямска държава са известни със своята мобилност, която им позволява да се прегрупират по-бързо от редовната армия.

„Това е отдавна изпитана формула“, заяви Пол Гибсън, британски бригаден генерал в оставка и експерт по въпросите на сигурността.

„Когато джихадистите бъдат бомбардирани, те намаляват броя на целите, достъпни за въздушни атаки от страна на коалицията. Те се разпръскват и спират да си комуникират по мобилните телефони и чрез радио връзка, така че техният сигнал да бъде засечен по-трудно“, казва Пол Гибсън.

„Действай в тишина“

Сред джихадистите има много такива, които са преминали през горещите точки в Афганистан, Чечения и Либия.

„Мисля, че те много скоро ще се адаптират към заплахата от въздушни удари, - твърди генералът. - Те разбраха, че ако говориш по мобилния телефон, получаваш бомба“.

Съгласно инструкции, разпространени сред джихадистите, новите правила включват забрана да се правят снимки и видеозаписи на операциите на Ислямска държава с мобилни телефони.

Инструкциите са били изпратени от ръководството на Ислямска държава чрез социалните мрежи с хаштаг „кампания за медийна секретност“.

В документа се казва, че снимането и записите ще се правят само от определени хора, които отговарят за „документирането и снимането на сраженията“ и се предупреждава, че нарушителите на това правило ще бъдат наказвани.

В Туитър се появи призив: „Действай в тишина и защитавай своите братя муджахедини“.

Други акаунти в Туитър обясняват на привържениците на Ислямска държава, че те не бива да вредят на своите братя, показвайки на всички какво правят те.

Опасни перспективи

Най-близката стратегия на Ислямска държава според експерти ще стане търсене на подкрепа сред местното население и настройването му срещу действията на западната коалиция.

„Те ще се крият сред местното население. Ще използват болници и джамии за своите операции, увеличавайки по такъв начин страничните щети от въздушните удари“, казват експерти.

Образите на мирни иракчани, пострадали от въздушни удари, и преди са служили като начин за привличане на допълнителни доброволци чрез ислямистки сайтове и социалните мрежи.

В настоящата ситуация, когато въздушните удари често се оправдават с хуманитарни съображения, подобни образи могат да се отразят зле на ефективността на военната компания на коалицията, посочва Би Би Си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 9 години

Osnovnata zel na bombardirovkite e Basar Asad.

25

Анонимен

преди 9 години

От направените "писания" се натрапва извода,че "за справянето с ИД трябва непременно да се въведат в действие сухопътни войски - финалния акорд на "Американска симфония ИД".Нали за това си композираха и ИД и симфонията,за замъгляване "съзнанието" на балъците по света.

24

Анонимен

преди 9 години

ОТДАВНА КАЗАХ, ЧЕ ДА БОМБАРДИРАШ ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ Е ВСЕ ЕДНО ДА СТРЕЛЯШ ПО КОМАР В ТЪМНА СТАЯ. СЕГА ВЕЧЕ ИДВА РЕДА НА ТЕРОРИСТИТЕ ДА ОТГОВОРЯТ. ВИНАГИ ПОЗНАВАМ.

fallback