Снимка: Reuters
fallback

Усилията на армията на САЩ срещу групировката Ислямска държава са стрували близо един милиард долара досега и вероятно ще достигнат сума между 2,4 и 3,8 милиарда долара годишно, ако офанзивата продължи при сегашния темп, показва анализ на неправителствена организация, цитиран от Ройтерс.

Oще по темата

Центърът за стратегически и бюджетни оценки отчита обаче, че разходите може да скочат до 13-22 милиарда долара годишно, ако военните действия бъдат засилени.

 "Бъдещите разходи зависят до голяма степен от това колко дълго ще продължат операциите, доколко стабилно е нивото на въздушните удари и дали ще бъдат разположени допълнителни сухопътни сили извън това, което е вече планирано", се посочва в огласения в понеделник анализ.

Миналата седмица американският министър на отбраната Чък Хейгъл каза пред репортери, че Пентагонът харчи за операциите срещу Ислямска държава грубо между 7 и 10 милиона долара дневно, считано от 16 юни, когато разположи свои военни, за да следят работата на иракската армия и да съветват нейните командири. САЩ започнаха въздушни удари срещу бойците на Ислямска държава в Ирак на 8 август, а на 22 септември ги  разгърнаха и към Сирия, напомня агенцията.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

NORMALEN

преди 9 години

FALSHIVO SCETOVODSTVO. TO BIVA ,BIVA ,NO TOLKOVA HARTIA NE BIVA.

21

Анонимен

преди 9 години

До Анонименнито един ТЕ имат всичките долари на света няма нужда да печелят още от тях виж от Суровини на аванта не се отказват

20

Анонимен

преди 9 години

До ВЕЩИЦАТАне се бой Американците ПРИТЕЖАВАЯТ световната банка такаче няма нужда да и връщат нищо

fallback