Снимка: Reuters

И Су йон стана вчера първият от 15 години севернокорейски външен министър, произнесъл реч на общополитическата дискусия на Общото събрание на ООН, предаде ИТАР-ТАСС. 

След изказването си И Су Йон се срещна с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, който е бивш външен министър на Южна Корея. Генералният секретар изрази надежда, че всички нерешени въпроси между КНДР и международната общност ще бъдат урегулирани чрез диалог, благодарение на което Корейският полуостров ще стане безядрена и мирна територия.

Той изтъкна колко важно е да се подобрят отношенията между двете Кореи като необходима крачка към постигането на траен мир. В речта си пред Общото събрание И Су Йон предложи обединяване на двете Кореи под формата на конфедерация, което предполага съжителството на два държавни строя в една страна.

"КНДР смята, че възстановяването на единството трябва да се постигне не чрез конфронтация на различни политически системи, а по формулата на конфедерация, която дава възможност за съвместно съществуване на две системи в една страна. Това е единственият начин за предотвратяване на война и гарантиране на мира", каза министърът от трибуната на Общото събрание, изтъквайки, че "обединяването на отечеството е висша цел на цялата корейска нация".

Във връзка със състоянието на правата на човека севернокорейският министър отбеляза, че Пхенян иска да сътрудничи на ООН и други международни организации, но не иска въпросът да бъде политизиран от САЩ. Той обвини САЩ, че злоупотребяват с въпроса за човешките права с политическа цел. И Су Йон каза, че Северна Корея е готова да сътрудничи по проблема със страни, които не се отнасят враждебно към нея, посочва Асошиейтед прес.

И Су Йон отбеляза, че ядреният въпрос може да бъде решен само ако бъде премахната заплахата за суверенитета и правото на съществуване на страната му, което изисква САЩ да прекратят враждебната си политика.

Министърът разкритикува Съвета за сигурност, като заяви, че той не бива повече да бъде форум за изричане на лъжи и го обвини в крайна пристрастност, отбелязва Франс прес. "Съветът не държи сметка за убитите цивилни палестинци от Израел, който е закрилян от страна, постоянен член", каза И Су Йон, имайки предвид САЩ, "но осъжда избирателно сирийското правителство. Тази несправедлива практика е недопустима".

Съветът за сигурност не реагира, когато Пхенян протестира срещу годишните американско-южнокорейски военни учения, но осъжда предприетите в отговор ракетни учение на КНДР, изтъкна той. И Су Йон обяви Съвета за сигурност за безнадеждно остарял и призова за бързото му реформиране.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase