Снимка: архив, Reuters
fallback

Интензивни боеве се водят в подстъпите към столицата на Либия. Контролиращите Триполи бойци от ислямските милиции се опитват да устоят на настъплението на военизирани групи, лоялни на правителството на премиера Абдулах ат Тани, съобщи ИТАР-ТАСС.

Спътниковият канал „Ал Арабия“ съобщи, че редица райони на столицата са подложени на бомбардировки. Авиацията нанася удари по позиции на екстремистите. Началникът на генералния щаб Абдел Раззак ан Натури обяви всеобща мобилизация преди "решаващия щурм" на Триполи. От офиса на премиера Ат Тани казаха, че мобилизацията е в отговор на призивите на либийците да бъдат освободени от бойците.

"Скай нюз - Арабия" съобщи междувременно, че всички райони в Триполи са въстанали срещу екстремистите. Според очевидци в редица квартали се чуват престрелки, хората излизат по улиците.

Активисти в социалните мрежи призовават жителите на Триполи да се вдигнат на бунт.

Либийски армейски командир потвърди за "Скай нюз – Арабия", че правителствените войски са получили заповед да изчистят столицата от джихадистите. В боевете участват ярки противници на ислямистите като Зинтанските бригади, подкрепящи силите на генерал Халиф Хафтар.

Към края на август ислямистите под ръководството на "Мюсюлмански братя" успяха да установят контрол над международното летище в Триполи и над ключови министерства и държавни учреждения. По тази причина новият парламент, признат от международната общност, беше принуден да се премести в Тобрук, недалеч от границата с Египет. Водачите на проислямистките сили дори формираха паралелен кабинет начело с Омар ал Хаси.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 9 години

Ето до къде води демокрацията по американски!

4

Анонимен

преди 9 години

Лека-полека комунизма ще бъде изчистен от лицето на земята и хората ще заживеят щастливо!

3

Анонимен

преди 9 години

Каква я мислеха,а каква стана.Всякакъв силов внос на революции,демокрации и т.н. от един вид в страни и народи с други традиции водят до хаос,размирици,страдания,нестабилност.Т.н. "Арабска пролет" до какво доведе:до мир,спокойствие,справедливост,прогрес ... или ...,виждаме какво става.

fallback