Снимка: Reuters
fallback

Френският заложник в Алжир Ерве Пиер Гурдел, държан от ислямисти, бе обезглавен от своите похитители. Това предаде АФП, цитирана от БТА. Групировката, свързана с „Ислямска държава”, разпространи видеоматериал, показващ екзекуцията.

Oще по темата
Това става малко след като джихадистите призоваха да се убиват граждани, особено американски и френски, както и на държави от международната коалиция за борба с радикалната групировка.

55-годишният французин беше отвлечен в неделя в района на Североизточен Алжир. Похищението е станало в планинската област Кабилия, докато мъжът е бил на туристически преход.

Същия ден групировката "Войници на халифата" (Джунд ал Хилифа), пусна видеозапис, в който пое отговорността за отвличането. Ислямистите заплашиха да убият французина до 24 часа, ако Франция не спре въздушните си удари срещу джихадистите в Ирак.

Похитеният мъж направи видео обръщение към президента Франсоа Оланд с молба да спре въздушните удари на Франция в Ирак. Външният министър Лоран Фабиюс обаче отвърна, че желанията на джихадистите няма как да бъдат удовлетворени.

Клипът с обезглавяването на Ерве Пиер Гурдел се казва "Кърваво послание за френското правителство". Видеозаписът започва с кадри на Франсоа Оланд от пресконференцията, на която той обяви участието на Франция в кампанията от въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Ирак.

След това е показан заложникът, коленичил с ръце зад гърба, заобиколен от четирима въоръжени мъже със скрити лица. Един от мъжете прочита послание, в което осъжда намесата на "френските престъпни кръстоносци" срещу мюсюлманите, по-специално в Алжир, Мали и Ирак.

Това е поредната публична екзекуция, извършена от джихадистите. През последните седмици "Ислямска държава" показа във видеоклипове обезглавяванията на двамата отвлечени в Сирия американски журналисти Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф и на британския хуманитарен работник Дейвид Хейнс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

84

Анонимен

преди 9 години

макар че съм християнин, познавам доста добре и двете основни форми на исляма и да ви кажа: няма такова животно като 'краен ислям'. има болни кратуни с крайни възгледи, скрити уж зад религията. не знам доколко сте запознати с религиозните книги, за пример ще ви дам, че в т. нар. Стар завет, или Торите, писани от пророци доста преди появата на Христос и Мохамед, си пише 'Земята е кръгла и виси в нищото'. Това не е пречило на сляпата инквизиция да гори хора, защото земята е плоска. Същото с тези!

83

Анонимен

преди 9 години

***! Сега ще видят какво ще им се случи. До сега им се разминаваше заради заложника, ама сега когато него вече го няма нищо няма да спре САЩ и Франция да им изсипят няколко бомби по тъпите глави.

82

neni4a

преди 9 години

До До бай *** Глупости пишеш и самия ти си знаеш ИДИЛ се укрепиха благодарение на милиардите нялати от Саудитска Арабия ,Катар,които са американски протежета А и самия САЩ даде немалко пари да ги обучава и въоръжи Нали барем трябва да има кого да бомбят ,инак все ги сърби г*за американците

fallback