Снимка: Reuters
fallback

Взривове, "готови за употреба", е открила полицията в Белгия при една от операциите за пресичане на подготвяни терористични нападения в страната в последните месеци, съобщават местните медии.

В белгийската квартира на двойка с холандско гражданство от турски произход са били открити също огнестрелни оръжия и бронежилетки. По-рано вече бе съобщено, че двойката е планирала нападение срещу сградата на Европейската комисия в Брюксел.

Двамата заговорници са били задържани през август, но имат съучастник, който все още се издирва и за когото се предполага, че се е отправил към фронта в Сирия.

Отбелязва се, че всички възпрепятствани досега терористични намерения са били свързани с джихадисти, завърнали се от сирийския фронт или поддръжници на групировката "Ислямска държава" (ИД). В случая с проваленото нападение срещу ЕК е имало съучастници с белгийско гражданство, свързани с групировката "Шериат за Белгия".

Говорител на ЕК каза, че институциите на ЕС не са получили предупреждения или конкретни заплахи.

Докато правителствата в цяла Европа се занимават с рисковете от завръщащи се граждани, отишли в Сирия и Ирак, за да се присъединят към „Ислямска държава”, в Белгия безпокойството е особено голямо.

Има данни за 400 белгийски поданици, които са пътували до Сирия, за да се присъединят към екстремистите. Докато това число е далеч по-ниско от оценките на британските, френските или германските власти, смята се, че сред страните в Европа пропорционално Белгия има най-много джихадисти, пътуващи до Сирия.

На 24 май в Брюксел бе извършен атентат срещу Еврейския музей, при който загинаха четирима души. Предполагаемият извършител е французин от алжирски произход, в чийто багаж бе намерено знаме на ИД.

Освободен от плен в Сирия французин свидетелства, че заподозреният за този атентат е бил негов надзирател.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 9 години

До Гошо-то - Искаме в Евразия! Искаме в Евразия!Аре, джендемосай се даже направо в Азия, заедно с роднините си.

32

Анонимен

преди 9 години

Абе вие акъл имате ли ? Едно е да имаш мнение различно от масовото и да критикуваш или протестираш срещу политиката на ЕК, съвсем друго е да защитаваш бомбените нападения на тези ислямистки брадати ***. Който подкрепя подобни действия в мирна Европа има нужда от психиатър. Ако не сте съгласни с казаното не ми слагайте само минусчета, ами си събирайте парцалите и беж към Сирия !

31

Анонимен

преди 9 години

"Шериат за Белгия"? Ето ви толерантност, ето ви културно и религиозно разнообразие! Каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи.

fallback