Снимка: Reuters
fallback

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че американското разузнаване няма данни бойци от групировката "Ислямска държава" да подготвят терористични актове срещу САЩ. В статия за вестник "Тампа бей таймс" Обама пише, че лидерите на тази организация неведнъж са заплашвали Америка и нейните съюзници, но засега няма сведения за конкретни заговори на ислямистите срещу САЩ, предаде ИТАР-ТАСС.

Вместо това ние ще продължим да помагаме на иракските сили и да изграждаме широка международна коалиция, пише американският лидер.

По данни на Държавния департамент на САЩ 54 страни и три организации - ЕС, НАТО и Арабската лига - вече са обещали да дадат своя принос в международната кампания срещу "Ислямска държава", отбелязва ИТАР-ТАСС.

Междувременно държавният секретар на САЩ Джон Кери разговаря вчера в Ню Йорк с иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф, съобщиха осведомителните агенции. Според американски дипломатически източник двамата са говорили за заплахата, която представлява екстремистката групировка "Ислямска държава", завзела територии в Сирия и Ирак, и за напредъка на преговорите за иранската ядрена програма.

САЩ и Иран от 34 години не поддържат дипломатически отношения.

Среща на такова високо ниво е знак за желанието на Вашингтон да обсъди с Техеран начините за борба с ислямистите, които са общ враг за две страни, отбелязва Франс прес.

От кратката информация, дадена неофициално, става ясно само,че Кери и Зариф са разговаряли повече от час в нюйоркския хотел "Уолдорф Астория" и са се договорили да се видят евентуално още веднъж тази седмица, докато иранският министър е в Ню Йорк за участие в Общото събрание на ООН. Обсъден е бил напредъкът, постигнат на преговорите между петте постоянни членове на Съвета за сигурност (САЩ, Русия, Франция, Великобритания, Китай) и Германия и Техеран, както и това, което остава да се свърши, каза американският дипломат. Кери е отбелязал, че тази седмица дава добра възможност да се напредне и е подчертал, че такъв е и стремежът на САЩ.

Крайният срок за съгласуване на споразумението за иранската ядрена програма е 24 ноември. То би трябвало да гарантира мирния характер на ядрената програма на Техеран. В петък в централата на ООН започна поредният кръг от
преговорите във формата 5 плюс 1 и Техеран и има признаци, че Вашингтон опитва нов подход, за да преодолее застоя, отбелязва Асошиейтед прес.

Дипломати казаха в събота за Асошиейтед прес, че новите американски предложения, които се обсъждат, са насочени към демонтиране на тръбите, свързващи иранските центрофуги за обогатяване на уран. Това ще позволи на американците да отстъпят от изискването си Иран да намали броя на центрофугите си от 19 000 на 1500. Това засега е само предложение, но ако се приеме, би позволило на иранците да кажат, че не са направили с компромис с изявленията си, че никога няма да намалят мощностите си за обогатяване на уран, а в същото време да спазят американските изисквания системата да бъде отслабена до положение, което не позволява тя бързо да бъде превключена на производство на атомна бомба.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 9 години

Там където са им авоарите кой ще прави атентати,кой ще да е този ИДИЛ-испълнителен директор и левичар да си гътне авоарите,че и авоарите на президенто.

11

Анонимен

преди 9 години

Е, то и за атентатите на 11 септември нямаше информация, а знаете, какво стана, но еврейте работещи в световния търговски център бяха предупредени и в този ден не отидоха на работа, а защо ли.

10

Анонимен

преди 9 години

В евроатлантическата демокрация не носят отговорност децата, психично болните и чиновниците.

fallback