Снимка: Reuters
fallback

Групировката "Ислямска държава" призова днес бунтовниците в египетския Синайски полуостров да засилят нападенията си срещу египетските сили за сигурност, предаде Ройтерс.

"Заложете по пътищата експлозиви. Атакувайте базите им. Нахлувайте в домовете им. Режете главите им. Не ги оставяйте намира", заявява говорителят на ИД Абу Мухамад ал Аднани в изявление в интернет.

Египетски служители, включително външният министър, признават, че между двете групировки има координация, но отричат на територията на Египет да има бойци на "Ислямска държава", която контролира територии в Ирак и Сирия.

Ислямистите в Египет водят кампания срещу властите, откакто армията свали президента ислямист Мохамед Морси и обяви извън закона "Мюсюлмански братя".

В изявлението на ИД се отправят хвалебствия към египетските бунтовници за "благословените им операции срещу стражите на евреите и войниците на Сиси, новия фараон на Египет". Член на базираната на Синайския полуостров групировка "Ансар Байт ал Макдис", която изби стотици египетски полицаи и войници през последната година, казал в интервю за Ройтерс, че "Ислямска държава" им дава съвети и инструкции как да бъдат по-ефективни.

Вчера при бомбено нападение до египетското министерство на вътрешните работи, за което отговорност пое ислямистка група, бяха убити трима полицаи, между които ключов свидетел в процеса срещу Морси.

САЩ и други страни трябваше да се намесят по-рано в Сирия, за да предотвратят напредването на групировката "Ислямска държава", заяви кралят на Йордания Абдула Втори, цитиран от Франс прес.

Настъплението на "Ислямска държава" можеше да се избегне, ако международната общност беше работила по-усърдно и единно, за да не добие финансирането и подкрепата за първите (ислямистки) групировки в Сирия настоящите мащаби, заяви кралят в интервю, излъчено днес от американската телевизия Си Би Ес.

Сега джихадистката групировка има достъп до петролни ресурси, което я прави по-трудно победима, обясни йорданският монарх при пристигането си в Ню Йорк за годишната сесия на Общото събрание на ООН.

За година те могат да произведат до един милиард петролни продукти, което значи, че ще могат да плащат на много чуждестранни джихадисти и да купуват оръжие, допълни той.

Абдула Втори, според когото ръководителите на "Ислямска държава" изобщо не могат да се наричат мюсюлмани, заяви, че светът трябва да се обедини срещу групировката . "Ислямска държава" ни накара да си дадем сметка, че е време да започнем битка на доброто срещу злото, заяви кралят.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 9 години

До АнонименСмеят ли ? Ако света не беше настръхнал срещу Асад може би до днес Сирия щеше да си вкара ред в страната.

10

Анонимен

преди 9 години

"САЩ трябваше да се намеси по-рано в Сирия, заяви кралят на Йордания"A zashto triabva da se namesvat, da se namesiat Siria, Rusia...

9

Анонимен

преди 9 години

До няма угодияНе те просто забъркват кашата и се дръпват назад, насъсквайки глупаците от ЕС и НАТО да вадят кестените от огъня и сегис тогис се "присъединяват" ни лук яли ни лук мирисали.А когато дойде време да се "възстановява" съответната разсипана държава, американските компании са на първа линия.

fallback