Снимка: архив, Reuters
fallback

Единайсет души бяха арестувани в южната иранска провинция Шираз за пускане на есемеси, съдържащи обиди към основателя на Ислямската република аятолах Рухола Хомейни, предаде Франс прес, позовавайки се на местни медии.

Обявяването на арестите идва, след като съдът поиска от правителството да блокира достъпа до някои мобилни приложения запускане на съобщения с цел спиране на съдържащите обиди есемеси, което се смята за закононарушение.

"След наблюдение на социални мрежи, използвани на мобилни телефони като УатсАпп, Вайбър, Лайн и Танго, единайсет души бяха арестувани. Те признаха вината си", заяви командващият Гвардейците на революцията в Шираз генерал Есмаил Мохебипур.

Вчера иранското правосъдие даде срок от един месец на правителството да забрани Вайбър, Танго и УатсАпп след пускането на съобщения, смятани за оскърбителни към минали и настоящи лидери на страната.

"Сериозно смятаме, че трябва да се блокира нарушаващото закона съдържание в социалните мрежи, но забраняването на тези социални мрежи е друг въпрос", заяви министърът на комуникационните технологии Махмуд Ваези.

Иран вече е блокирал достъпа до Туитър, Фейсбук, ЮТюб и редица други интернет сайтове, чието съдържание е смятано за нарушаващо ислямските ценности или враждебно към Иран.

Цензурирането на интернет е повод за разногласия между твърдото крило на режима и някои членове на правителството, сред които президентът Хасан Рохани, които използват социалните мрежи, както и 30 милиона иранци по официални данни, отбелязва АФП.

Неотдавна Рохани заяви, че цензурирането на интернет е контрапродуктивно. Според едно изследване 69 процента от младите хора използват различни видове софтуер, за да заобикалят цензурата онлайн.
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

shooki kardam

преди 9 години

E kak shte pravqt lybov ako im vzemat nai sexovata 4ast

3

Анонимен

преди 9 години

ТАКА ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ С ТРОЛИТЕ

2

Анонимен

преди 9 години

are dami kajete 4e v zapada nete sledqt pod lupa

fallback