Снимка: Reuters
fallback

Хиляди хора се включиха в шествие в Москва в подкрепа на мира в Украйна и срещу приписваната на Кремъл роля  във войната в източната част на страната. Това предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

По данни на полицията в протеста са участвали около 5 000 души. Според репортер на Асошиейтед прес демонстрантите са били около 20 000 души, пише още БТА.

Oще по темата
Протестиращите, сред които имаше и известни лица от опозицията, носеха руски и украински знамена. Те преминаха по улиците на столицата, скандирайки: "Не на войната в Украйна", "Стига лъжи от Путин"и "Хунтата е в Кремъл, не в Киев". Последното е реакция на твърдението на Русия, че предишният президент на Украйна, проруски настроеният Виктор Янукович, е бил свален с преврат.

Сред участниците в демонстрацията бяха бившият руски премиер Михаил Касянов, опозиционният лидер Борис Немцов, бившият депутат Генадий Гудков и екоактивистката Евгения Чирикова, съобщи ИТАР-ТАСС.

Това бе първата масова антивоенна демонстрация в Русия от началото на конфликта между проруските сепаратисти и украинската армия в Източна Украйна преди пет месеца, отбелязва пък Франс прес.

Демонстрации в подкрепа на мира в Украйна имаше и в други руски градове, но с по-малобройно участие, предаде ИТАР-ТАСС. В Екатеринбург шествието им бе посрещнато от някои местни жители с лозунги "Фашизмът няма да премине". Контрадемонстрантите се държали шумно, но без да нарушават закона.

Демонстрации, но малобройни, имаше и пред посолството на САЩ в Москва. Руската полиция прекрати неразрешен протест пред американската мисия, предаде ИТАР-ТАСС. Пред посолството протестираха около 30 души, носещи табели с надписи: "Обама, долу ръцете от братска Украйна", "САЩ - световен агресор" и "Порошенко работи под диктовката на американските власти".

Московската полиция съобщи, че униформените са призовали участниците да се разотидат, тъй като акцията им  не е била съгласувана с органите на изпълнителната власт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

532

Анонимен

преди 9 години

Vchera mai biaha 50 000, dnes po danni na opoziciata 20 000. Pyk po danni na miliciiata 5 000. Niastina masovka za 11.5 milionna Moskva. Kriakaite, vmesto da si poglednete skysanite cyrvuli.

531

Щерев

преди 9 години

В един паралелен свят, в който България не бе управлявана от дупедавци, българската дипломация отговори на изказванията на подпийнали имперски чички и обяви, че Русия е просто една по-голяма Македония.Дадохме им азбука, отпуснахме им стари наши територии, измислиха си нация и сега се мислят за голямото добрутро

530

Анонимен

преди 9 години

До Г-л Лисицин ГРУЗАПАДА ЧРЕЗ ПОМОЩТА НА белоруския евреин Парвус наистина обра Русия!!!!-------------- Горката Русия, тия хора постоянно некой ги лъже, обира, разорява. Постоянно им спретват вътрешни междуособици, отечествени войни, фалити, дефолти, гладомори. Изобщо кой не ги е фанал, той не ги е изклатил, сега и санкции им набиха.

fallback