Снимка: архив, Reuters
fallback

Американски и канадски изтребители са прехванали руски самолети, които летели близо до въздушното пространство на двете страни, заяви военен говорител, цитиран от Ройтерс.

В сряда шест руски самолета навлезли в американската Зона на противовъздушната отбрана за идентификация (АДИЗ)  - район извън въздушното пространство на САЩ - се казва в изявление на  Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) и на Северното командване на САЩ (НОРТКОМ).

В отговор "два базирани в Аляска изтребителя Ф-22, действащи под командването на НОРАД, са установили и прехванали два руски самолета цистерни Ил-78, два руски изтребителя МиГ-31 и два руски далекобойни бомбардировача Ту-95 в АДИЗ, западно от Аляска", се посочва в изявлението.

В четвъртък канадски изтребители са прехванали два далекобойни  бомбардировача Ту-95 в канадската зона АДИЗ. Руските бомбардировачи не са навлезли в суверенното въздушно пространство на САЩ или на Канада.

Говорител на НОРАД и НОРТКОМ каза, че през последните пет години е имало такива прехващания над 50 пъти, когато руски самолети са извършвали учения.

Швеция заяви, че е привикала руския посланик във връзка с нарушаване на въздушното пространство от два руски военни самолета, предаде Асошиейтед прес.

Шведското министерство на външните работи посочи, че самолетите са навлезли в сряда във въздушното пространство южно от остров Йоланд в Балтийско море. Ведомството нарече това "сериозно нарушение".

Шведският вестник "Експресен" първи съобщи за инцидента, посочвайки, че самолетите са били Сухой (Су)-24, като според информацията те са напуснали шведското въздушно пространство, след като приближил изтребител на шведските военновъздушни сили, допълва Асошиейтед прес.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

315

Аз

преди 9 години

Аз не знам как би могло въобще да се воюва срещу Русия??? Нито сухопътно, нито от въздуха. Американците много им се иска, ама няма как да стане. Замислете се! Как биха могли да превземат Русия.......няма как!

314

Анонимен

преди 9 години

Руската военна техника е най-добрата на света.

313

Даниел

преди 9 години

До Щурофон (341):Теб нещо са те изтървали от лудницата. Я се прибирай, докато не си хапнал гьостерицата някъде. Може пък добре да ти се отрази ако един хубав пердах ти намесит чивиите.

fallback