Снимка: Reuters
fallback

Руските депутати поискаха да се учреди нов национален празник в чест на войските, които превзеха Крим, предаде Ройтерс.

Предлага се празникът да е на 7 октомври - рождения ден на президента Владимир Путин. На него ще се чества ролята на т.нар. "учтиви хора", както наричаха войниците, които взеха Кримския полуостров от Украйна преди Русия да го анексира през март.

Отначало Русия отричаше в Крим да има руски войници, а Путин призна публично присъствието им едва на 17 април, близо месец  след като подписа закон за анексирането на Крим.

"Названието "учтиви хора" стана нов образ на руската армия, на една модерна армия. Това наименование стана популярно след Крим и показва уважение не само към специалните ни части, а за всички въоръжени сили, които прецизно, спокойно, без кръвопролития помогнаха на жителите на Крим да се върнат в историческата си родина", заяви Виктор Водолацки, депутат от партията на Путин "Единна Русия".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

95

Nox

преди 9 години

Сега, преди Зелка Дебилева и сие да са преписали от истинските новинарсни агенции, Аз ви донасям най-скорошните новини, които имат отношение към кризата в Източна Украйна:Петро Потрошенко в реч към американския конгрес в прав текст си е поискал оръжия и военна техника. Очевидно няма никакъв интерес да има мир и да признае Новорусия, а иска да избие още хора.На този юруд не може да му се вярва. Това отвратително *** ще запали Трета Световна Война.Бог да пази България!

94

Алекс

преди 9 години

Рождения ден на Путин?! Горките май се върнаха съвсем в комунистическо време. :)

93

Анонимен

преди 9 години

190 Всичко това не значи че чужда държава може да си позволи лукса безпрепятствено да отнема територия от съседа си , при това в Европа в 21 век . Да Крим беше с по особен статут заради руския флот нарастващия брой пенсионирани руски военни които се заселват на юг в Крим и такава вдигат процента на руснаците , така е единствено в Крим имаха мнозинство от 58% и можеха да претендират за по широка автономия в рамките на ЕВРОПЕЙСКА УКРАЙНА и щяха да я получат Одисей 1

fallback