Снимка: архив, Reuters
fallback

Украинската армия заяви, че Русия е разположила около 4000 войници от анексирания през март Кримски полуостров по протежение на 100-километровата "административна граница" с Украйна, предаде Франс прес.

"По наши сведения почти всички руски военни части, разквартирувани в северната част на окупиран Крим, около 4000 войници, са били разположени при административната граница с Украйна в пълно бойно снаряжение", заяви военният говорител Андрий Лисенко.

Oще по темата

"Тези части са организирани на малки тактически групи" по протежение на 100-километровата административна граница, добави той.

Съобщението идва два дни след обявеното от руския министър на отбраната Сергей Шойгу предислоциране на руските военни части в Крим. То бе оправдано "до голяма степен с разширяването на руския Южен военен окръг след интегрирането на Крим".

Шойгу спомена също така изострянето на кризата в Украйна и увеличаването на чуждестранните сили в близост до руската граница, имайки предвид военни учения с участието на 15 държави, сред които САЩ, които започнаха в понеделник в Западна Украйна.

След това изявление украинското външно министерство изрази силното си безпокойство и обвини Русия в опит да дестабилизира целия регион, припомня АФП.

Според НАТО 1000 руски войници продължават да са в Източна Украйна, а други 20 000 са разположени при руско-украинската граница.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 9 години

Интересно,Русия не е васал на НАТО,че да прави каквото те поискат.Всичките тези войски се намират на нейна територия.Вътре в страната си ще си мести войските си както си иска.Друг е въпросът какво правят войски на НАТО в Украйна(която не е член на НАТО) до границите с Русия.Провеждали учение?Да го провеждат в Германия, Австрия или дори България ако щете но на границата с Русия ?И да пискат като ,,ощипани моми" това е не малко а много цинично.

31

Анонимен

преди 9 години

До БългаринТова дали са се навели е малко спорно, много зависи коя преса четеш.Замисли се как се стигна до тук и кой започна цялата какафония.1.Майдан пълен с *** жадни за власт и пари.2. 5 мил $ подкрепа от най-миролюбивият народ съществувал някога - САЩ.Дали вече не са наведени, че и полегнали а ? само че не в посоката в която ти очакваш.

30

Българин

преди 9 години

До Анонимен 55Не са глупав, а достоен народ. Какво ще правят като почукала Русия - ако каквото пишеше на знамето на Априлското въстание - Свобода или смърт, а няма да се навеждат като тебе ...

fallback