Шотландия ще определи своето бъдеще на 18 септември. Снимка: Reuters
fallback

Предстоящият референдум за независимост на Шотландия насърчава поддръжниците на кампанията за отделяне на щата Тексас от САЩ, информира в свой материал Ройтерс.

Председателят на Тексаското националистическо движение Даниъл Милър, който настоява законодателния орган на щата да постави въпроса за отделяне от Вашингтон за гласуване на щатски референдум, определи шотландския вот на 18 септември като положителен сигнал.

"Щом Шотландия може да го направи, то Тексас също може", каза Милър.

По думите муТексас, който е водещият американски щат по производство на говеждо и петрол, би бил 12-та по големина икономика в света, задминавайки Мексико или Испания. Тексаското националистическо движение се бори за независимост от края на  90-те години на миналия век.

"Независимо дали се стигне до победа или загуба, шотландският референдум служи като източник на вдъхновение и информация за това, което се случва тук, в Тексас", казва
лидерът на движението.

Едва около 20 на сто от гласоподавателите в американския щат посочват, че биха подкрепили отделяне от САЩ, а 67% се противопоставят категорично на подобна перспектива.

Тексас има население около 27 млн. души. В политиката на щата доминират републиканците, като от близо две десетилетие не е печелил демократ, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

Тръст

преди 9 години

Абе то баба Ванга си го е казала, че *** ще е последен...

58

до 65

преди 9 години

Да да новокитай, ама ша има буден да сънуваш... Над 65% от населението в Сибир са етнически руснаци съсредоточени предимно в големите градове, можеш да провериш в нета. А ако откъснеш етнически руснак от родината му какво става? - справка Украйна. А от друга страна, такова нещо като "етнически американец" не съществува, да го повторя пак ако трябва ? Целите САЩ са една сбирщина от най- различни етнически групи, и ако Тексас реши да се откъсва, хич няма и да им пука от нещо.

57

Ошашавяща новина

преди 9 години

Незная дали Шотландия ще се отдели, но това което току що прочетох ме ошашави. Великобритания минавала на юани вместо долари, тъй като считала, че бъдещата световна валута ще стане юана. Да бе със страна от БРИКС или симпатизираща на тях, ***-дойди, ама Великобритания, най-добрия съюзник на Шатите. Ако това е истина, доларът наистина скоро ще каже гуд бай световно величие..

fallback