Снимка: архив, Reuters
fallback

Американските военновъздушни сили нанесоха въздушен удар по позициите на екстремистите от групировката Ислямска държава /ИД/ в близост до иракската столица Багдад, предадоха световните агенции.

Според изявление на източник на Ен Би Си в Пентагона, този удар е "началото на по-интензивни действия срещу бойците на Ислямската държава в Ирак". Целта на нападението е била да се окаже подкрепа на иракските сили за сигурност. От поразения обект ислямистите са обстрелвали иракските сили, съобщава американската армия.

Друг удар по позициите на джихадистите е бил нанесен близо до планината Синджар, съобщава Ен Би Си. Американските медии  подчертават, че САЩ и досега са нанасяли удари по позициите на Ислямска държава в Ирак, но целта им е била да спрат настъплението на групировката. Сегашното нападение има по-настъпателен характер, а не е отговор на настъплението на Ислямска държава в Ирак.

По-рано представители на администрацията на Барак Обама  предупредиха, че ако режимът на Башар Асад разпореди атаки срещу американските самолети, нанасящи удари срещу терористите в Сирия, САЩ ще отвърнат на удара, като се насочат срещу сирийската система за противовъздушна отбрана, предаде Асошиейтед прес. Досега САЩ не са извършвали удари срещу цели в Сирия, но президентът Барак Обама разреши нанасянето на въздушни удари в Сирия с цел поразяване на обекти на екстремистите от Ислямска държава.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Верно ли

преди 9 години

Може да просперират и заради немската намеса предшестваща вялата такава на САЩ. Дерзай в мисленето.

17

ff

преди 9 години

Да метнат един атом и да забрави света за *** режещи глави скрити зад маски. Свинчовци.

16

Анонимен

преди 9 години

Очакваме решителния удар, когато ще унищожат дюкян за пресни плодове и каручката със стоката.

fallback