Снимка: архив, Reuters
fallback

Международната общност, събрала се в Париж на конференция за сигурността на Ирак, обеща да подкрепи Багдад в борбата му срещу джихадистите от групировката Ислямска държава с всички необходими средства, включително военни, предаде Франс прес.

Oще по темата

"Участниците в конференцията заявиха, че Ислямска държава представлява заплаха не само за Ирак, но и за цялата международна общност. Те се ангажират да подкрепят с всички необходими средства новото иракско правителство в борбата му срещу джихадистите, включително чрез подходяща военна помощ", се казва в заключителната декларация от срещата.

"Те подчертаха спешната нужда да се сложи край на присъствието на Ислямска държава в регионите в Ирак, които контролира. За тази цел страните се ангажират да подкрепят с всички необходими средства новото иракско правителство в борбата му срещу Ислямска държава, в това число и военна помощ, отговаряща на нуждите, изразени от иракските власти", се казва в документа.

Тази подкрепа ще бъде оказана "съгласно международното право и с оглед сигурността на цивилното население".

Френският външен министър Лоран Фабиюс изрази задоволство от присъствието на "30 държави, които са сред най-влиятелните страни по света, които имат различни географски и идеологически особености, но всички те казват "решени сме да се борим с Ислямска държава".

"Мнозина настояха тази сутрин, че е необходимо да се пресече финансирането на тази терористична група. Скоро по този въпрос ще бъде организирана конференция по инициатива на нашите приятели от Бахрейн", допълни френският първи дипломат.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 9 години

Дневните доходи на Джихадиска Държава в Ирак са 3 милиона ! Съобщиха днес на заседание на американския конгрес .

7

Анонимен

преди 9 години

Защото Ердоган е радикалист и не подкрепя помоща за Ирак срещу Джихадистите !

6

Анонимен

преди 9 години

Ако америка изключи Турция от нато, Русия ще удари джакпота. Най - голямата армия в европа ще и стане съюзник.

fallback