Фуад Масум и Франсоа Оланд. Снимка: Reuters
fallback

Външни министри от около 20 западни и арабски държави се събраха в Париж, за да обсъдят ролята на своите страни в борбата срещу джихадистите от организацията Ислямска държава, която постави под свой контрол части от Сирия и Ирак, предаде ДПА.

Конференцията е организирана по инициатива на Франция, чиито министри на отбраната и външните работи обявиха часове преди откриването на форума, че френски самолети ще извършат още днес разузнавателни полети над Ирак като част от действията на оглавяваната от САЩ международна коалиция срещу джихадистите.

Сред държавите участнички в конференцията, която ще продължи няколко часа, са петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай) и съседните на Ирак държави Катар, Саудитска Арабия, Кувейт и ОАЕ.

Иран, който подкрепя режима на президента Башар Асад в Сирия, не е изпратил свои представители в Париж. Според Асошиейтед прес Франция е имала желание да покани Техеран на конференцията, но на това са се противопоставили САЩ.

Основната цел на конференцията е да предостави на иракските власти политическата подкрепа, която им е нужна, но и да събере "средства от приятелски страни" за възстановяването на Ирак, каза при откриването на форума френският президент Франсоа Оланд, цитиран от Франс прес.

Той подчерта, че Ислямска държава представлява заплаха за целия Близък изток и че реакцията срещу джихадистите трябва да бъде глобална. Оланд призова западните и арабските страни да се ангажират "ясно, лоялно и силно на страната на иракските власти" и допълни, че "няма време за губене" пред лицето на заплахата от джихадистите.

Френският президент се обърна към страните участнички в конференцията да подкрепят "с всички средства" и силите на демократичната опозиция в Сирия, подчертавайки, че хаосът там работи в полза на джихадистите.

Миналата седмица американският президент Барак Обама обяви своята стратегия за противодействие на Ислямска държава, която включва във въздушните удари срещу джихадистите в Близкия изток и техни позиции в Сирия.

САЩ започнаха да нанасят удари срещу цели на джихадистите в Ирак след убийството през август на американските журналисти Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф. През уикенда Ислямска държава разпространи видео с показното убийство и на британския хуманитарен работник Дейвид Хейнс и заплаши да екзекутира още един британски пленник.

Международната коалиция трябва да се намеси бързо в Ирак, каза преди откриването на конференцията иракският президент Фуад Масум. В интервю пред френското радио "Юроп 1" той подчерта: "Ако тази намеса и подкрепа за Ирак закъснее, Ислямска държава може да окупира допълнителни територии и заплахата, която организацията представлява, ще стане още по-голяма."

Мюсюлманските страни са жизнено важни за успеха на каквито и да било действия, които да попречат на ислямистите в Сирия и Ирак да разширят още повече контрола си в региона, отбелязва Асошиейтед прес. Агенцията цитира изказване на американски представители, че няколко арабски държави са изразили готовност да се включат във въздушните удари срещу Ислямска държава.

Асошиейтед прес цитира и коментар на френския външен министър Лоран Фабиюс, според когото е "много вероятно" някои от страните участнички в днешната конференция в Париж да са финансирали джихадистите. Президентът на Ирак Фуад Масум също изглежда резервиран към арабските въздушни удари, допълва Асошиейтед прес, цитирайки негово изказване, че Ирак се нуждае от подкрепата на своите съседи, но не непременно от техните изтребители и войници. Масум изрази съжаление, че Иран не е сред участниците в конференцията.

Освен Франция сред западните държави, които обявиха, че ще подкрепят военната операция на САЩ срещу Ислямска държава, са Великобритания, която се ангажира по помогне с логистика и Австралия, която обяви вчера, че ще изпрати 600 свои войници в Обединените арабски емирства. Според Вашингтон в антиислямистката коалиция са изразили готовност да се включат общо 40 държави. "Ние вече сме в настъпление", заяви днес по американската телевизия Си Би Ес американският държавен секретар Джон Кери.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 9 години

5 да така е Путин дроби кашата поске Европа се бърка и се пълни с бежанци . За Русия никой не пътува

3

Анонимен

преди 9 години

1 Пенсио махни капслока

2

Анонимен

преди 9 години

2 стига глупости бе , болник

fallback