Снимка: Reuters
fallback

Като обяви новата си стратегия за борба с терористите в Ирак, президентът на САЩ Барак Обама постави Съединените щати на опасен път, по който ще се сблъскат със Сирия, ливанската съпротива, водена от Хизбула, и най-голямата пречка за американска и израелска регионална хегемония - Иран, пише анализаторът Сами Рамадани в статия за в. "Гардиън".

Тъй наречената война срещу "Ислямска държава" е всъщност същата война, от която САЩ и Великобритания се отказаха миналата година заради обществена съпротива, гласуването в британския парламент против войната и решимостта на Иран и Русия да подкрепят Сирия. Но жестокостта на "Ислямска държава" и обезглавяването на двама американски заложници обезсилиха обществената съпротива срещу по-голяма военна намеса в региона и подсилиха позициите на ястребите във Вашингтон и Лондон.

Войната на Обама обаче неизбежно ще влоши напрегнатите отношения с Русия, Китай и техните съюзници. Ако включим конфронтационните линии, начертани от НАТО по руските граници и увеличеното военно присъствие в Южнокитайско море, разгръщащата се нова студена война може бързо да се превърне в най-голямата заплаха за световния мир след 1939 г., се посочва в статията на "Гардиън".

Обявената от Обама стратегия се състои предимно от политики, които преди време щяха да бъдат по-лесно следвани: подкрепа за умерените бунтовници в Сирия, активно сътрудничество с иракски и кюрдски въоръжени сили. Редно е да се запитаме откъде идва този ентусиазъм на Обама за редица варианти, които той преди игнорира, отхвърли и на които дори се присмя, пише политическият коментатор Майкъл Герсон в статия за в. "Вашингтон пост".

Авторът смята, че завоят в политиката на Обама е направен късно и това намалява шансовете за успех, въпреки че в същността си стратегията е резонна. По-големият проблем според него е Сирия - там силите на терен са или слаби, или управлявани от военнопрестъпници и ирански марионетки, пише той. Обама правилно отхвърли сближаването с Башар Асад като вариант. Сериозен е обаче въпросът дали умерените бунтовници могат да запазят целостта на сирийската държава.

Американската кампания в Сирия и Ирак ще отнеме години и ще се натъкне на много пречки като липса на разузнавателна инфраструктура, разочароващи съюзници и недобри опции за действие, се допълва в статията на "Вашингтон пост".

Ангажиментът на САЩ кара държавите в региона да не се чувстват под напрежение да решават собствените си проблеми, пише Емили Симсън в статия за в. "Файненшъл таймс". Американците така или иначе няма да приемат цената на борбата срещу "Ислямска държава", измерена в кръв и пари. Тя трябва на първо място да бъде платена от държавите в региона, чиито лоши политики създадоха "Ислямска държава" и които имат най-много какво да губят. Разбира се, тези държави не могат реалистично да очакват, че ще победят радикалната групировка без американска подкрепа.

Дали САЩ ще избегнат да бъдат въвлечени в дълга война сега зависи от това как Вашингтон ще дефинира ролята си в борбата срещу "Ислямска държава", допълва авторката.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 9 години

S koi islqmisti da se bori Obama kato i toi islqmis,Obama Hiusein ne moje da e protiv islqma nqma kak,

38

Тео

преди 9 години

... сами си подписаха смъртната присъда. Колкото до Обама - лицемерието и дюнешевата политика не могат да се замажат с каквито и да е статии. А това, че държавите в региона сами са си виновни е най-големия цинизъм. Кой свали Саддам Хюсеин, кой щеше да направи без малко същото с Асад? Лошото е, че сметката накрая ще я плати обикновения американец, а не тези в белия дом.

37

Тео

преди 9 години

На тоя американски коментатор някой вярва ли му? Преди по-малко от година същия този Обама се точеше да бомбардира Асад, а същите тези главорези от ИДИЛ бяха наричани бунтовници. След като ядоха сопата от Асад отидоха в разрушения Ирак, и не без помоща на САЩ и Катар станаха в пъти по-силни. Но на чалмосания пес като му покажеш пръстче ти изгризва ръката, е, точно това се случи и с тези - беше им наредено да не пипат петрола, но те си знаят своето, а с показните екзекуции на цивилни ...

fallback