Снимка: Reuters
fallback

Турски правителствен представител заяви днес, че Турция няма да разреши на коалиционните сили, водени от САЩ, да извършват нападения срещу джихадистите в Сирия и Ирак от турски военновъздушни бази, нито ще участва във военни операции срещу групировката Ислямска държава, предаде агенция Франс прес, цитирана от Танюг.

"Турция няма да участва в никакви военни операции, но се концентрира изцяло върху хуманитарните операции", каза турският представител, пожелал да остане анонимен, за агенция Франс прес.

И през 2003 г. Турция не разреши на САЩ да разположат 60 000 войници на нейна територия и да използват нейните военновъздушни бази в борбата срещу режима на Саддам Хюсеин, което тогава доведе до напрежение в отношенията между Вашингтон и Анкара.

Турция е критикувана, че непряко насърчава Ислямска държава, като подкрепя ислямистите, противници на сирийския президент Башар ал Асад. Анкара отхвърля тези твърдения.

Турция смята, че е жертва на Ислямска държава, чиито джихадисти държат за заложници турски граждани, сред които дипломати и деца, отвлечени от турското консулство в Мосул на 11 юни. Затова Анкара се колебае да поеме по-значителна роля в борбата с джихадистите, опасявайки се това да не затрудни освобождаването на заложниците.

Екстремистите от Ислямска държава започнаха офанзива през април, когато завзеха втория по големина иракски град Мосул, а след това поеха контрола над значителни територии в северните части на Ирак и Сирия по границата с Турция.

Турция е единствената мюсюлманска страна в коалицията от 10 държави, които на последната среща на върха на НАТО се съгласиха да се борят срещу Ислямска държава, отбелязва Франс прес.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

СТОМАНОВ

преди 9 години

И ПО ДОБРЕ,ЗАЩОТО,АКО ВЛЕЗНАТ В ИРАК НЕ СЕ ЗНАЕ ДАЛИ ЩЕ ИЗЛЕЗНАТТУРЦИТЕ,ОТДАВНА СА МЕРАКЛИИ НА ИРАКСКИ КЮРДИСТАН И НАЙ ВЕЧЕ НА НЕФТА ТАМ..И ТУРЦИТЕ СА ИМАЛИ ЕДИН ДОГОВОР СЛЕД ПСВ ЗА ПРОЦЕНТ ОТ КЮРДИСТАНСКИЯ НЕФТ В ИРАК,НЕЩО КАТО НАШИЯ ИЗЛАЗ НА БЯЛО МОРЕХИЧ НЕ ИМ ТРЯБВАТ ТУРЦИТЕ НА ЯНКИТЕ

18

Ердоган

преди 9 години

може да е всякакъв, но държи на страната си. Затова го уважават. А и е прав - нападения от турска територия са много опасни. Новата коалиция като тръгне да сваля Асад от власт ще стане грозно. И Асад може да е всякакъв, но са му останали приятели в други държави, които може да го подкрепят.Мразя да хваля чужди държавници, искам да хваля нашите, Българските, ама още нямам повод, за съжаление.

17

Анонимен

преди 9 години

Bombeni kilimi do dupka nad osta na zloto (turciq,katar.sauditska arabiq i obedinenite arabski emirati).

fallback