Снимка: Reuters

Страните от Европейския съюз (ЕС) в крайна сметка не са успели да се споразумеят за новите санкции срещу Русия, съобщава ИТАР-ТАСС, като се позовава на европейски дипломатически източник, пожелал анонимност.

Според информационната агенция писмената процедура, с която трябваше да бъдат приети новите санкции, не е постигнала успех и се свиква извънредна среща на постоянните представители на държавите от блока в Брюксел. Информацията за заседанието беше потвърдена и от Франс прес.

“Не е получено съгласието на всички членки и това е нормално, не го виждаме като проблем”, коментирал е източникът на агенцията. Според него, налагането на санкции може да бъде отложено поради “положителната динамика на събитията в Украйна”.

Европейската комисия (ЕК) и Съветът на ЕС съобщиха днес, че новите санкции срещу бизнеса и физически лица от Русия ще бъдат утвърдени до 15 ч следобед. В медиите се появиха публикации, според които в списъка с ограниченията попадат трите държавни петролни компании – Роснефт, Транснефт и Газпромнефт, както и още 20-на физически лица, като се подчертаваше, че те може да бъдат отменени в зависимост от ситуацията в Украйна.

От март насам ЕС наложи серия от санкции срещу Русия, като последният кръг беше през юли, припомня агенцията.

Примирието в Украйна се спазва като цяло, но е изключително крехко. Днес президентът Петро Порошенко издаде заповед правителствените сили да поддържат режим на повишена готовност в югоизточния пристанищен град Мариупол.

Порошенко посети днес металургичния комбинат в Мариупол. По-късно той писа в Twitter: "Това е наша украинска земя и ние няма да я дадем на никого”.

Порошенко подчерта в речта си, че е готов да защитава страната със силата на оръжието, но ще направи всичко,
 за да се стигне до мирно решение на конфликта.

Още по темата четете в Investor.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase