Снимка: Reuters

Десетина американци се бият в редиците на джихадистите на "Ислямска държава", обяви Пентагонът, цитиран от Франс прес.

"По наши оценки около 100 американски граждани понастоящем се бият в Сирия. Не знаем точно към кои групировки са. Смятаме, че десетина американци са част от "Ислямска държава", заяви говорителят на Пентагона полковник Стив Уорън.

Той не уточни дали тези американци се намират в Сирия или Ирак - двете страни, където "Ислямска държава" контролира някои райони.

САЩ са изразявали публично безпокойството си от рисковете, които създават западните джихадисти, особено когато се прибират в страната си. В края на месеца президентът Барак Обама ще председателства специално заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на заплахата от чуждестранните джихадисти в Сирия и Ирак.

Терористичната групировка "Ислямска държава" застрашава не само Ирак и други страни от региона, но в дългосрочен план може да стане опасност и за САЩ. Това заяви председателят на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Тази групировка е радикална в идеологията си, използва безмилостни тактики и е затворена за всички, освен тези, които се придържат към светогледа й. "Ислямска държава" е пряка заплаха за региона, за нашите партньори, а също така за САЩ в дългосрочна перспектива", заяви Демпси.

Той отбеляза, че по заповед на президента Обама Комитетът на началник-щабовете е разработил стратегия с редица начини за водене на борба с терористите от "Ислямска държава".

Демпси изрази увереност, че за унищожаването на екстремистите не е достатъчно само военно решение на проблема, а са нужни също дипломатически, икономически и информационни средства.

Междувременно стана ясно, че дясната ръка на шефа на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е убит при въздушен удар на иракската армия в Северен Ирак. Новината разпространи началникът на генералния щаб генерал Бабакер Зебари.

"Иракски бойни самолети извършиха операция, която приключи със смъртта на дясната ръка на Абу Бакр ал Багдади, известен под името Абу Хаджр ас Сури", заяви генерал Зебари.

Засега няма потвърждение от независим източник за смъртта на джихадисткия лидер, тъй като районът, където е извършена операцията, между Мосул и Тал Афар, не се контролира от иракската армия, отбелязва АФП.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase