Снимка: Ройтерс

Срещата на върха на НАТО в уелския град Нюпорт започна в атмосфера на напрежение между Запада и Русия заради ролята й в украинската криза, предаде Франс прес.

Срещата започна с минута мълчание в памет на загиналите войници на Алианса в Афганистан, където в края на тази година приключва продължилата 10 години мисия на НАТО ИСАФ. В програмата на срещата на върха е предвидено специално заседание, на което ще бъдат обобщени резултатите от присъствиета на ИСАФ
в Афганистан, както и бъдещите отношения на НАТО с Кабул, предаде ИТАР-ТАСС.

Около 60 държавни и правителствени ръководители от 28-те страни членки на алианса и партньорските държави застанаха пред камерите за традиционната "фамилна снимка" при откриването на срещата.

Украинският президент Петро Порошенко се смята за централният гост на срещата. В програмата му са залегнали редица двустранни срещи, а още преди официалното откриване той разговаря с лидерите на САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия и съобщи в профила си в социалната мрежа "Туитър", че тези страни ще подкрепят териториалната цялост на Украйна. За по-късно днес е насрочено заседание на комисията НАТО-Украйна, на което 28-те държави от алианса се очаква тържествено да заявят, че са солидарни с Киев.

Украйна и заплахата от възхода на джихадистката организация "Ислямска държава" се очаква да бъдат двете централни теми на срещата на НАТО. При пристигането си в Нюпорт генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен заяви, че международната общност е длъжна да спре настъплението на ислямистите.

Обсъждането на мерките срещу "Ислямска държава" ще се проведе на серия срещи извън официалната програма на срещата на върха и ще бъде основна тема на дискусии по време на работната вечеря на лидерите на НАТО днес.

Очаква се САЩ да опитат да съберат коалиция за борба с ислямистите и да бъдат подкрепени от Великобритания.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase