Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Снимка: Ройтерс

Украйна ще получи от НАТО 15 млн. евро за военни реформи, "плюс помощ на двустранна основа от различни страни от алианса",съобщи генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен след заседанието на Комисията НАТО-Украйна на срещата на върха в Уелс, предаде ИТАР-ТАСС.

Още по темата
Призоваваме Русия да се откаже от конфронтацията в Украйна и да поеме по пътя на мира, заяви той на пресконференция по време на срещата на върха в Уелс.

НАТО призовава Русия да прекрати незаконната анексия на Крим, да изтегли войските си от територията на Украйна, да спре потока на орежие и бойци през границата, каза Расмусен, цитиран от Ройтерс.

Той за пореден път заяви, че свободна, независима Украйна, привързана към принципа на върховенството на закона, е ключ към Евроатлантическата сигурност, предаде ИТАР-ТАСС.

Расмусен приветства активното партньорство на Украйна и НАТО и обеща, че "в будеще то ще стане още по-тясно. Той обеща, че НАТО ще "подкрепи военните реформи в Украйна и ще й помогне да изгради силна армия".

Генералният секретар добави, че от отделните страни членки на алианска зависи решението дали да доставят оръжие на Украйна.

"Ние като алианс не сме замесени в доставката на оборудване, понеже не притежаваме военни способности - те са притежание на отделните страни членки, така че подобни решения са национални и ние няма да се намесваме в това", каза Размусен, запитан сдали НАТО ще доставя оръжие на Украйна.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase