Естонският външен министър Урмас Пает посреща американския президент Барак Обама. Снимка: БТА
fallback

Американският президент Барак Обама пристигна на официална визита в Естония, преди да участва в срещата на върха на НАТО на 4 и 5 септември в Уелс.

Целта на визитата е да се отправи предупреждение към руския президент Владимир Путин срещу изкушението да посегне на страна членка на Алианса, отбелязва Франс прес.

В Талин Обама ще потвърди ангажимента на САЩ към член пети на договора на НАТО, според който страните членки на Алианса трябва да се притекат на помощ на страна членка, в случай че тя е атакувана.

За първи път от идването си в Белия дом Обама посещава балтийска страна. Преди това единственият друг действащ американски президент, посетил Естония, беше Джордж Буш-младши. Той беше там през 2006 г. преди срещата на върха на НАТО в Рига, но тогава контекстът беше радикално различен, а сега визитата на Обама в Талин е в разгара на украинската криза, пораждаща безпокойство в трите балтийски републики - Естония, Литва и Латвия.

В Талин Обама ще има среща с естонския си колега Тоомас Хендрик Илвес, както и с президентите на Литва и Латвия – Далия Грибаускайте и Андрис Берзинш.

За гарантиране на безопасността на Обама по време на посещението му в естонската столица ще се грижат 1800 полицаи. Ще бъдат привлечени подкрепления от всички полицейски префектури в страната. Заради визитата Естония, която е член на шенгенската зона за свободно движение, за кратко върна граничния контрол, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 9 години

До ххАбе ти колко имаш поистория?Кога Русия е анексирала части от Грузия или Молдова към своята територия!Всичките ви антируски писания са такива-***,манипулативни,без аргументи и реални факти и доказателства!Айде прочети внимателниза тези области с руско население и какъв статут имат и дали са част от Руската федерация!

34

Анонимен

преди 9 години

***,това да ти не е Сърбия,Ирак,Афганистан или Либия че отправяш предупреждения!Това е Русия,не че Русия е тръгнала да напада някой,всичко това са ваши лъжи и провокаций,ама кого предупреждаваш ти-страната с най-силната армия и най-големият ядрен арсенал!С кого реално сте воювали бе смешници,не говоря за стоварването на бомби от майната си върху държави десет пъти по-слаби,а за истинска война ,с равен противник и воденето на реални бойни действия!Русия само могат да ви се смеят на заплахите!

33

Анонимен

преди 9 години

Че то в Прибалтийските държави половината население е руско. Чий го търси Чунга Чанга там и кого заплашва?!

fallback