Снимка: архив, Ройтерс
fallback

В момента няма подходящи условия за планираната за октомври доставка от Франция на Русия на първия хеликоптероносач "Мистрал", съобщи френското президентство, обяснявайки решението си с кризата в Украйна, предадоха световните осведомителни агенции.

Въпреки перспективата за прекратяване на огъня, което предстои да се потвърди и приложи, към днешна дата няма условия за извършване на доставката, се казва в изявление на френското президентство.

Съобщението бе направено след заседание на френския Съвет по въпросите на отбраната и ден преди срещата на върха на НАТО в Уелс.

Френското президентство определи боевете в Украйна като тежки и заяви, че последните действия на Русия в Източна Украйна подкопават основите на сигурността в Европа. Досега френските власти, които са подложени на силен натиск от САЩ и Великобритания да отложат доставката на кораба, твърдяха, че хеликоптероносачът "Владивосток", клас "Мистрал", ще бъде доставен на Русия в края на октомври, както е планирано.

Няколко часа преди да бъде оповестено днешното решение САЩ отново разкритикуваха подготвяната доставка на кораба. "Тази продажба не е добре дошла предвид ставащото в тази част на света", заяви постоянният представител на САЩ в ЕС Антъни Гарднър в Европейския парламент.

През последните месеци Великобритания и САЩ, включително президентът Барак Обама, неведнъж казваха, че е неуместно да бъде предаден на Русия бойният кораб от този клас, които се строи във Франция.

Франция отхвърляше тези критики с аргумента, че подписаните и платени договори се спазват.

Подписаният през 2011 г. френско-руски договор предвижда доставката на Москва на два хеликоптероносача клас "Мистрал" - "Владивосток" и "Севастопол" за 1,2 милиард евро. В средата на август руската държавна оръжейна фирма "Рособоронекспорт" заяви, че Москва е предвидила "крайното плащане" да бъде извършено едва при получаването на втория кораб, чиято доставка е планирана за ноември 2015 г.

Руското министерство на отбраната не вижда особена трагедия във възможния отказ на Франция да изпълни договора за доставка на Русия на хеликоптероносач тип "Мистрал", заяви руският заместник-министър на отбраната Юрий Борисов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Министерството на отбраната не вижда в това особена трагедия, макар че, разбира се, това е неприятно и поражда определено напрежение във взаимодействията с френските партньори, но отказът от този договор за нас няма да е трагедия по отношение на превъоръжаването и изпълнението на държавната програма за въоръжаване", каза той.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

98

Гошо

преди 9 години

Имах щастието да зърна генерал Шарл Де Гол. Този велик французин бе направил народа си щастлив с непоколебимата си и разумна политика. Франция беше самостоятелна страна, велика сила!Какви мишоци плъзнаха след него, с малки изключения!Дреме ми, че руснаците няма да имат тези огромни плаващи мишени! Хеликоптероносачът има съвсем различни функции от тези на самолетоносача, предполагам е ясно на всекиго. Е, и защо им са 4 такива кораба на руснаците?Сега ще възродят екранопланите, нови Лунь и Орленок

97

Анонимен

преди 9 години

Но важното е България какво ще получи и какви са интересите ни Всичко друго е политика А ние е време да се развием като истинска европейска държава и да не ние срам

96

Анонимен

преди 9 години

До хаха В 33 писахПАРИЖ, 3 сен РИА Новости. Поставка России первого вертолетоносца типа "Мистраль" пока не приостановлена с юридической точки зрения, речь идет о позиции президента Франции Франсуа Олланда, который говорит, что не одобрит передачу судна в случае, если не будет улучшения ситуации на Украине, заявил РИА Новости в среду представитель Елисейского дворца. "С юридической точки зрения ничего не изменилось, поставка запланирована на 1 ноября. Речь идет о политической позиции.

fallback