Снимка: Reuters

Европа трябва да си вземе поука от Втората световна война и да придаде практическо измерение на трансатлантическата солидарност на страните от НАТО. Това заяви днес полският премиер Доналд Туск, избран за президент на ЕС, предаде ИТАР-ТАСС.

Туск говори на церемония на полуостров Вестерплате край Гданск, организирана по повод 75-ата годишнина от нападението на фашистка Германия срещу Полша и началото на Втората световна война.

"След опита на Първата световна война, след нейните жертви, Европа искаше да вярва, че ще има вечен мир. Но тези надежди не бяха основани на смела политика. Достатъчни бяха 20 години, вярата и надеждата на европейците да бъдат разрушени", каза полският премиер.

Той каза, че от трагичните събития на полския септември, от трагичната за всички хора война трябва да се извлече поука, но това не бива да е поуката на "наивния оптимизъм". Туск отбеляза, че след броени дни в Уелс започва среща на високо равнище на НАТО, на която ще се обсъжда безопасността на Европа, новата политика на пакта по отношение на опасността от война, и то "не само в Източна Украйна".

Оттук, от Вестерплате, в годишнината от началото на Втората световна война, поляците са длъжни да заявят, че днес никой няма право да блокира нашите инициативи, чиято цел е мъдра и ефективна дейност на Северноатлантическия алианс, заяви Туск. "Безопасността на Запада изисква смелост, въображение и решителни действия", подчерта той, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Полските медии обръщат внимание на думите на премиера, че призивът "Никога повече война" не може да бъде повече манифест на слабите и безпомощните, не може да бъде израз на заблуди и илюзии, че светът се е освободил от този тип изкушения, че "около нас няма хора и държави, които биха искали за използват отново силата и войната за водене на собствена политика".

"Днес, гледайки трагедията на украинците, гледайки войната - защото това е думата, която трябва да се използва - в източната част на нашия континент, знам, че септември 1939 не бива да се повтори", заяви Доналд Туск.

В Полша възпоменателните мероприятия, свързани с началото на Втората световна война, по традиция започват на полуостров Вестерплате, където в 4,45 часа местно време на 1 септември 1939 г. германският крайцер "Шлезвиг Холщайн" открива огън по разположените на брега полски военни складове. Битката за Вестерплате е първата битка на Втората световна война.

Следобед на Вестерплате ще дойдат президентите на Германия и на Полша - Йоахим Гаук и Бронислав Коморовски. Те ще поднесат цветя пред Паметника на защитниците на крайбрежието и ще гледат мултимедиен спектакъл "Избухването" по идея на прочутия полски режисьор Анджей Вайда, съобщи агенция ПАП.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase