Снимка: Reuters
fallback

Русия е практически във война с Украйна и Европа, заяви днес литовската президентка Далия Грибаускайте и отправи призив към ЕС да снабди Киев с военна техника, предаде Ройтерс.

"Де факто Русия е в състояние на война срещу страна, която желае да е тясно интегрирана с ЕС. Така че на практика Русия е в състояние на война срещу Европа", каза тя пред репортери при пристигането си за срещата на върха на ЕС в Брюксел.

"Това означава, че трябва да помогнем на Украйна най-вече с военни материали да може да отбранява територията и народа си, тъй като тя води война от името на всички европейци", допълни лидерката на бившата съветска република.

Според Грибаускайте срещу Русия трябва да бъде въведено пълно военно ембарго, което да включва замразяване на продажбите и по сключените вече договори. Ройтерс отбелязва, че литовската президентка визира най-вече Франция, която се противопостави на призивите да спре продажбата на новия боен кораб "Мистрал" на Русия.

Полският президент Бронислав Коморовски заяви по-рано днес, че руският му колега Владимир Путин опитва да изгради нова Руска империя и предупреди, че регионът около Русия трябва да реши дали иска "Европа да бъде една казашка Европа или една демократична Европа", предаде Ройтерс.

"Русия нахлу в Украйна", каза полският държавен глава за германското държавно радио според извадки от интервю, което ще бъде излъчено по-късно днес.

"Надявам се, че германците помнят достатъчно добре какво означаваше Съветската империя за Европа", каза Коморовски. Той предупреди да не се повтаря "отстъпчивата политика на умиротворяване на Хитлер" отпреди Втората световна война.

"Първото предизвикателство бе Крим, сега са по-далечни региони в Украйна и всеки се пита къде ще приключи това", заяви полският президент и повтори призива на Полша и балтийските държави да бъде подсилен източният фланг на НАТО.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

138

Анонимен

преди 9 години

Напълни се нета с Путиновски пичи въшки !

137

пенко

преди 9 години

Защо в тези страници все се пише ,какво казал шляхтича ,литовката ,великият владетел на ФОЛКЛЕНДСКИТЕ ОСТРОВИ /как бе англия ,как аржентинските острови са ваши /Господарите на Косово -шефове на НАТО.ИД е само началото на войната на хората срещу обществото на свръх забогатяващи господари и свръх обедняващи слуги и роби и милост няма да има .Тези ,които мислят , че прогреса е "Мерцедес ХХХ"и отвлечени момичета са...меко казано!

136

Анонимен

преди 9 години

Тоя на снимката ще ви сложи на мястото ви ес и сащ

fallback