Снимка: Reuters
fallback

Проблемът в Украйна е отказът на властите да започнат преговори по същество с проруските сепаратисти в източната част на страната, заяви днес руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

В изказване на младежки прокремълски форум Путин призова Западът да осъзнае, че властите в Киев не могат да внесат ред в Украйна, и да ги застави да започнат преговори с бунтовниците.

Опитът на украинските военни да излязат от обкръжението, в което са попаднали в югоизточната част на страната, вместо да използват предложения им хуманитарен коридор за отстъпление, е колосална грешка, която ще доведе до огромен брой жертви, предупреди той.

Руският президент е бил уверен от украинския си колега Петро Порошенко на срещата им във вторник в Минск, че всички руски войници, задържани в Украйна, ще бъдат предадени на Русия.

Украинците и руснаците на практика са един народ, отбеляза Путин пред участниците в младежкия лагер "Селигер", на брега на едноименното езеро в западната Тверска област.

Руският президент сравни нападенията на украинските сили за сигурност срещу източни градове в страната с обсадата на Ленинград от нацистите през Втората световна война.

Русия не анексира Крим, а го защити, увери Путин. Руският президент се аргументира, че страната му се е съобразила с желанието на населението на полуострова, което масово подкрепи присъединяването към Руската федерация на организиран от нея референдум. Ако не бяхме анексирали Крим, там щеше да се случи това, на което ставаме очевидци в Югоизточна Украйна, подчерта той.

Путин увери, че Русия няма да се меси при избора на Украйна на нейния държавен модел. Не разбирам обаче защо нашитe украински партньори се страхуват от едно федерализиране на страната, допълни той.

Путин обяви, че Русия трябва да засили, в икономически и военен план, своята позиция в Арктика - богат на природни ресурси регион, към който имат стремежи и други държави.

Руският президент се затрудни да отговори на въпроса дали в страната са положени основите на политическа система, отбелязва ИТАР-ТАСС. "Само Бог знае това", каза той полу на шега. Говорейки сериозно, Путин каза, че отговор на този въпрос трябва да даде практиката на приемане на закони и нормативни актове. Руският президент отхвърли категорично тезата, че в страната няма опозиция. "У нас имаме реална многопартийна система", заяви той.

Путин каза, че е възможно част от органите на властта да бъдат преместени в Сибир.

Не е целесъобразно масовото връщане на държавата на собствеността, приватизирана след промените през 90-те години на миналия век, заяви руският президент. Той се аргументира, че това би довело до хаос в икономиката.

Руският президент отчете, че в страната се наблюдава тенденция повишаването на доходите да изпреварва ръста на производителността на труда. "Това е път в нищото" за националната икономика, предупреди Путин. Това обаче не означава, че няма да продължим да повишаваме заплатите, увери той.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

268

тя

преди 9 години

Вярно! в Крим няма нито една жертва благодарение на Русия.

267

PRAVDA

преди 9 години

РУСИЯ НЯМА АБСОЛЮТНО НИЩО ОБЩО С ВОЙНАТА В УКРАЙНА . # СРЕЩУ УКРАИНЦИТЕ ВОЮВАТ РУСКИ ВОЕННИ КОИТО СА В ОТПУСК . # ВСЕКИ САМ ИЗБИРА ДАЛИ ДА ПОЧИВА ПРЕЗ ОТПУСКАТА ЗАД ГРАНИЦА (на Камчия например). # КОГАТО СЕ ВЪРНАТ ПУТИН ЩЕ ГИ НАКАЖЕ С МЪМРЕНЕ, ЧЕ СА ИЗЛЕЗЛИ В ОТПУСК С ОРЪЖИЕ !

266

убачИ

преди 9 години

Украйнците и русите са един народ, но пютлю е еврейн по майка и с тез азиатски очички няма как да е руснак...

fallback