Снимка: Ройтерс
fallback

Украинският премиер Арсений Яценюк обяви в петък, че ръководеното от него правителство ще поиска от парламента разрешение за прекратяване на неутралитета на Украйна и присъединяване към НАТО, съобщиха Ройтерс и BBC.

„Правителството на Украйна ще внесе за разглеждане в парламента закон за отменяне на неутралния статут на Украинската държава и възстановяване на курса към членство в НАТО“, заяви Яценюк, цитиран от агенцията.

"Обръщаме се към президента на Украйна с молба да постави този законопроект начело на дневния ред, а украинският парламент да го разгледа незабавно", добави Яценюк.  

Ако бъде приет, законопроектът ще забрани на Украйна да вземе решение за членство в "каквито и да е други икономически, политически или други съюзи", които биха попречили на страната да се присъедини към Европейския съюз, каза още премиерът.

"След приемането на този закон ще бъде забранено членството както в Митническия, така и в Евразийския съюз, както и във всички подобни съюзи, които по своята същност не представляват нищо друго, освен възстановяване на Съветския съюз от Руския", каза още премиерът.

Украйна има нужда от „практическа помощ“ от НАТО и очаква такова решение да бъде взето още през уикенда, добавя министър-председателя по време на заседание на кабинета.

От своя страна генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че напълно уважава решенията на Украйна, които се отнасят до сигурността на страната и избора на съюзи, в които да участва.

Припомняме, че проруските бойци влязоха в югоизточния украински град Новоазовск. НАТО, Киев и Вашингтон твърдят, че сепаратистите са подкрепени от руски военни и военна техника, докато Москва отрича да е изпращала военни части в региона. Лидерът на Донецката народна република обаче призна, че в редиците на бойците има руснаци, но ги определи като доброволци, а не военнослужещи.

Междувременно Финландия и Швеция решиха да подпишат споразумение с Организацията на Северноатлантическия договор, което ще даде възможност на блока да разположи свои войски на техните територии. Страните ще бъдат свободни да решават в каква степен да си сътрудничат с НАТО. 

Още новини за кризата в Украйна четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

112

Анонимен

преди 9 години

До Анонимен 125:Абе от къде ги вадиш тия глупости или по-точно си ги измисляш,а кой беше казал"Кат Русия няма втора тъй могъща на света,тя е нашата подпора тя е наща свобода,а нещо ми се върти едно стихотворение на един велик революционер Ботев,нещо като 'майци си",или пък нещо като "Подигото"на великият Вазов,всички те са израз за надежда и помощ на България от страна на Русия за освобождението,показващи турското робство в България!А Захари Стоянов,Любен каравелов,Пенчо Славейков нещо да кажеш

111

пенко

преди 9 години

Господин Пърпорошко разпусна Парламента и насрочи избори бе ,Яйценюк - не може така: с кръв Премиер -без парламент в НАТО ! Още нещо : Не може да да се натискате за членство като *** ! Кандидатствате и получавате три ЧЛЕНА /като нас/ -един одзад / унищожаване на заводите и селското стопанство/-един в устата /знае се защо/и един в ушите / за контрол на мозъка/, а ако сте много "Бандера " и един в ръцете от Русия да си играете!

110

Анонимен

преди 9 години

Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския.Русчук, 1-й Март 1886 г.З.Стоянов

fallback