Арсений Яценюк. Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк призова Международния валутен фонд (МВФ) да отпусне следващия кредитен транш за страната и се оплака от високата цена на боевете с проруските сепаратисти в Източна Украйна, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

"За нас е критично важно да получим положително решение от МВФ и направихме всичко, за да го постигнем", заяви той.

Oще по темата
Украйна е изпълнила условията по двегодишната кредитна програма, договорена с МВФ, която трябва да стабилизира изчерпаните валутни резерви и да укрепи държавния бюджет.

Страната обаче е изправена пред рискове заради боевете в източните й региони, посочи МВФ.

"Приходите, които не получаваме от Донецк и Луганск, са мизерна сума спрямо разходите за войната", отбеляза украинският премиер.

Украйна може скоро да получи от МВФ и Световната банка около 2 млрд. долара, отбеляза той.

През май Украйна получи малко над 3 млрд. долара и по-късно днес съветът на директорите на Фонда ще реши дали да отпусне следващия транш, който вероятно ще бъде на стойност 1,4 млрд. долара.

Яценюк съобщи също така, че Япония е отпуснала на Киев 100 млн. долара макрофинансова помощ, които трябва да бъдат получени още днес.

Анализатори прогнозират, че през текущата година рецесията в украинската икономика ще се задълбочи въпреки помощта на МВФ, тъй като сблъсъците парализират икономиката в промишлените източни райони и отблъскват инвеститорите, отбелязва Ройтерс.

При последната си мисия в Киев през юли МВФ понижи прогнозата си за украинската икономика до свиване с 6,5 процента спрямо предишните очаквания за спад от 5 процента.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

Анонимен

преди 9 години

Украйана ще има и критична нужда от газ зимата,ама ще стоят на студено,така е като скачате срещу Русия!Очаквам съвсем скоро,обикновените украйнци като разберът колко са огладнели и ограбени от недалновидната и пагубна политика на Прасенки и компания,да има втора част на "майдана"!

64

rumen72

преди 9 години

Украйна уверено върви към хиперинфлация, с любезното съдействие на МВФ, СБ, ЕС и продажната политика на хунтата в КИЕВ, пътя е начертан, цел за гривна долар 400-600 за 1 $,. време между ноември и март. Ние този филм го играхме 96/97. Следва разпподажби на останалите държавни (умишлено обезценени) активи на безценица.

63

Анонимен

преди 9 години

Ехо земля..!

fallback