Сергей Шойгу Снимка: архив, Reuters
fallback

Самолетът на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, излетял от Братислава за Русия, се е върнал в словашката столица, след като Полша и Украйна не са го допуснали до своето въздушно пространство. Това потвърди вътрешното министерство на Словакия, цитирано от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Полша не е допуснала във въздушното си пространство самолета на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, защото по неизвестни причини статутът на полетът е бил променен от граждански на военен. Това заяви днес говорител на Полската агенция по въздухоплаване, цитиран от Ройтерс.

Впоследствие полетният план на руската машина бе променен от военен на граждански и тя получи разрешение да прелети над Полша. От руското посолство във Варшава потвърдиха, че самолетът вече е навлязъл в полското въздушно пространство, предадоха осведомителните агенции.

Първият вицепремиер на Русия Владимир Титов окачестви случилото се като "крещящо нарушение на нормите и етиката в междудържавните отношения". 

На път от Русия за Словакия самолетът на Шойгу е летял над Полша като граждански и е имал дипломатическо разрешение да се върне като граждански полет на "Аерофлот, казаха от полското въздухоплавателно ведомство. От оперативното командване на Полската войска допълниха, че за прелитане на чужд военен самолет над Полша се иска разрешение 72 часа предварително.

Сергей Шойгу е пребивавал днес в словашкия град Банска Бистрица за участие в церемония по случай 70-годишнината от антинацистко въстание. Съобщено бе, че с отлитането на самолета му от Братислава Полша и Украйна са му отказали коридор за прелитане до Русия и машината е кацнала обратно в словашката столица.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Ганчо

преди 9 години

Тези поляци се изложиха тотално. Защо предизвикват Русия да им смаже фасона. Ще спре да взима от тях още храни и те ще фалират. В момента излишъка на храни в Европейския съюз расте с десетки проценти всеки ден. Но въпреки това ние тук ще ядем скъпи плодове и зеленчуци. А Руснаците вече ядат пресни храни и зеленчуци от всички страни извън Европа и то на значително по-ниски цени. Ни нека се правим на велики. Шойгу може да мине през където си иска.

29

42

преди 9 години

миризливеца си ти, въобще ходил ли си в полша, от кое панелно бг гето си

28

Гласът на народа

преди 9 години

Става въпрос за Велика Полша, няма вече държава Украйна, Полша я глътна или поне каквото бе останало от нея.

fallback