Снимка: Reuters
fallback

Британското правителство е разработило мерки срещу участието на европейски екстремисти в бойните действия в Сирия и Ирак на страната на групировката Ислямска държава. Това пише днес "Файненшъл таймс", предаде ИТАР-ТАСС.

По данни на вестника премиерът Дейвид Камерън ще огласи съответния план в събота пред лидерите на ЕС в Брюксел. Пакетът от мерки предвижда ЕС да приеме директива за събиране и размяна на данни за пътуващите с редовни полети за страни от Близкия изток и в обратна посока с цел издирване на терористи. Освен това Великобритания предлага на редица държави, по-специално на Турция, съдействие в инсталирането на модерни системи за сигурност в транспортните мрежи - най-нови устройства за проверка на багажа, откриване на експлозиви и др.

Обединеното кралство няма намерение "да участва във военна операция на САЩ" срещу бойците от ИД, подчертава изданието, опровергавайки твърдения на американски медии.

Британското външно министерство неведнъж е изтъквало, че въоръжените сили, включително бойната авиация, няма да участват във военни действия в Ирак. Засега Лондон предоставя на Вашингтон само "техническо и ограничено" съдействие в иракските операции - дозареждане на самолети във въздуха и снабдяване с данни от въздушното разузнаване. Освен това кралството редовно изпраща на иракчани хуманитарна помощ, напомня ИТАР-ТАСС.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Маркс

преди 9 години

Нумер уно е прав, до вчера ги гушеха с пари и оръжие, а днес ще им дърпат ушите заради звещината с американския Журналист, мир, светлина и хармония на душата на това смело момче. Заклаха го *** мръсни ислямистки!

2

Анонимен

преди 9 години

Влезаеш ли в английско - пакистанец до пакистанеца, маймун до маймунека. Щом ги влече, да си ги събират.Остана и да воюват срещу себе си. Англия=Пакистан

1

ВЕЛИКА БРИТАНИЯ

преди 9 години

не воюва със своите ДЖИХАДИСТИ-ИСЛЯМИСТИ. Свои рожби са все пак...

fallback