Част от заловените в Украйна руски войници. Снимка: Reuters
fallback

Присъствие на руски войници в Източна Украйна е неприемливо и не може да бъде търпяно, заяви френският президент Франсоа Оланд на среща в Париж с френските посланици, предаде Франс прес.

"Ако се окаже, че има руски войници на украинска територия, това би било неприемливо", заяви Оланд, като призова Русия да зачита суверенитета на Украйна и да прекрати подкрепата си за сепаратистите.

Oще по темата

В понеделник Киев обяви, че е заловил руски войници на своя територия. Източник от руското министерство на отбраната увери, че те са пресекли границата погрешка. Белият дом порица "военните нахлувания", които според него са значителна ескалация на конфликта в Източна Украйна.

Конфликтът в Украйна е една от най-тежките кризи след края на Студената война, подчерта френският президент. Той поставя под съмнение принципите, на които се основава нашата колективна сигурност след края на Студената война, подчерта той.

"От една страна, Русия трябва да зачита суверенитета на Украйна, да прекрати подкрепата си за сепаратистите и да ги убеди да приемат двустранно прекратяване на огъня. Тя трябва да контролира ефективно границата си и да спре прехвърлянето на оръжие и техника", добави той.

"От друга страна украинските власти трябва да покажат сдържаност във военните операции и да вземат решение за широка децентрализация в полза на рускоезичните региони", заяви Оланд.

Френският президент заяви, че неговата страна и Германия са готови да организират нова среща между президентите на Русия и Украйна веднага щом условията станат подходящи.

Френският президент заплаши, че ако ескалацията продължи, санкциите срещу Русия ще се запазят и дори засилят. Русия не може едновременно да се стреми да бъде призната сила от 21 век и да не зачита правилата. Това противоречие трябва да бъде разрешено първо от руския президент, подчерта Оланд. "Франция и Европейският съюз искат да задълбочават връзките си с Русия. Но днес украинската криза е голяма пречка", каза френският държавен глава.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

ПРАВДА

преди 9 години

РУСИЯ НЯМА АБСОЛЮТНО НИЩО ОБЩО С ВОЙНАТА В УКРАЙНА. # СРЕЩУ УКРАИНЦИТЕ ВОЮВАТ РУСКИ ВОЕННИ КОИТО СА В ОТПУСК . # ВСЕКИ САМ ИЗБИРА ДАЛИ ДА ПОЧИВА ПРЕЗ ОТПУСКАТА ЗАД ГРАНИЦА. # НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГО КОНТРОЛИРА - ДОРИ И ПУТИН !

35

Анонимен

преди 9 години

Американски военни "инструктори" обаче може. За наемниците от частните армии също няма проблем.

34

Анонимен

преди 9 години

До АнонименАбе ***, нали оменно Русия заедно с Германия нахлу в Полша и си я поделиха като първи аверчета, пък чак 41ва, когато Хитлер нападна съюзника си Сталин, тогава комунистите изведнъж станаха антифашисти (дотогава Хитлер им беше съюзник)!

fallback