Снимка: архив, Reuters
fallback

Руски военни са прекосили границата на Русия с Украйна и са навлезли в източния украински град Амросиевка, заяви Андрий Лисенко, говорителят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, цитиран от Ройтерс.

Лисенко отбеляза, че войниците са дошли с бронетранспортьори и камиони.

В сражения в градовете Горловка и Иловайск са убити 200 проруски сепаратисти и са унищожени танкове и ракетни системи, съобщи още Лисенко. В последните 24 часа в сраженията в Украйна са загинали 13 украински военни, а 36 са били ранени.

Същевременно проруските сепаратисти съобщиха, че около 130 украински военни са се предали в района на село Старобешево, южно от сепаратисткия бастион Донецк, предаде ДПА. Засега Киев не е потвърдил тази информация.

Жители на украинското село Колоски, в източната част на страната, разказаха пред журналисти от Ройтерс, че неидентифицирани, тежковъоръжени мъже с руски акцент са се появили в района. Мъжете нямат опознавателни знаци по дрехите си, но видът им и поведението им наподобявали на това на групата руски военни, задържани в Украйна в предишните няколко дни, или на руските сили, които окупираха Крим по-рано тази година.

Мъжете имали бели ленти на ръката, същия опознавателен знак, носен от 10-те мъже, които бяха заловени на няколко километра от Колоски, в село Дзеркале, от украинските сили и които във видеозапис, разпространен вчера, казваха, че са руски парашутисти.

Задържаните в Украйна руски военни същевременно бяха докарани днес в един от киевските изолатори, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на Андрий Лисенко. Той поясни, че те не са военнопленници, а арестанти.

Следи от военна техника с гъсенично задвижване пък са видени в района, в който украинската армия съобщи, че напредва колона от блиндирана техника, която може би е дошла от Русия, предаде Франс прес.

"Имаме информации за напредването на колона, състояща се от 100 превозни средства, сред които танкове, бронетранспортьори, ракетни установки „Град“. Те се придвижват по пътя между Старобешево и Телманове", посочва командването на украинската операция в Източна Украйна, цитирано от Франс прес.

В съобщението не се посочва на кого може да принадлежат тези превозни средства, но според украински военен източник, цитиран от Франс прес, танковете са руски.

"Не е възможно да се купят 100 танка някъде на пазара в Луганск и Донецк. Ясно е, че те са навлезли от Русия. Ние търсим доказателства под формата на снимки или видеозаписи, за да го съобщим официално", допълни източникът.

Независими руски вестници призоваха днес Москва да съобщи истината за евентуално руско военно участие в конфликта в Украйна, предаде Франс прес.

"Русия води ли война срещу Украйна", запита в. "Ведомости". Няколко руски опозиционни медии, сред които в."Новая газета", онлайн изданието Фонтанка.ру и телевизия Дожд, публикуваха репортажи за погребение в понеделник близо до Псков,
в Западна Русия, на двама руски парашутисти, загинали, по думите на техните близки, в Украйна, предаде Франс прес.

В Донецк, в резултат на обстрел днес загинаха трима цивилни, предаде ИТАР-ТАСС. 11 снаряда са попаднали в жилищни сгради и други постройки в града.

Заради усложнената обстановка в друг източноукраински град, Луганск, властите взеха решение да отложат за неопределен срок началото на учебната година, която трябваше да започне на 1 септември, предаде ИТАР-тАСС.

Същевременно град Новоазовск, на брега на Азовско море, беше подложен на обстрел от пропуските сепаратисти. Това засили опасенията, че те са предприели контраофанзива срещу контролираните от Киев части от този район, предаде Асошиейтед прес.

Новоазовск е на пътя от Русия за украинския пристанищен град Мариупол, западно от Крим. Това поражда опасения, че сепаратистите се опитват да прокарат сухопътна връзка между Русия и Крим, анексиран от Русия през март, отбелязва АП.  Според местни медии Новоазовск е бил обстрелян с ракети „Град“, руско производство, допълва ДПА.

Град Новоазовск беше убежище за хората, избягали от сраженията в Донецк, посочва Франс прес в репортаж. Сега обаче войната, както изглежда, дойде и в Новоазовск. Центърът на града е почти пуст, а кметството, над което се развява украинското знаме, е изоставено. Според очевидци и представители на местната администрация първите сражения в Новоазовск са били в източните му предградия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

90

Анонимен

преди 9 години

До анализЗа Украйана съм съгласе,но за русия ти препоръчвам да направиш една екскурзия до там,да видиш как живеят хората там,и как изглеждат градовете им и тогава да говориш че са в 12 век!Явно никога не си ходил в Русия,а си слушъл приказките на прабаба си за там,че говориш така!

89

емо

преди 9 години

4 те хиляди

88

емо

преди 9 години

до няколко години русия ще смачка европа.пресказано е че руснаците ще превземат берлин за трети път. а сащ сами ще си потопят две трти от държавата ,провокирайки 400те хиляди километра ново мадридски разлом и дупката в мексиканския залив

fallback