Снимка: БТА
fallback

Вторият хуманитарен конвой, който Русия има намерение да изпрати към Украйна, няма да бъде последният, предупреди днес руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от световните агенции.

"Надяваме се, че ще намерим технически и логистични решения за изпращането на втори хуманитарен конвой в Югоизточна Украйна в близко бъдеще и съм сигурен, че този конвой няма да бъде последният", заяви Лавров в реч пред делегати на младежки форум.

По-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че руската хуманитарна помощ за Украйна ще бъде транспортирана под егидата на Червения кръст и в пълна координация с украинските власти.

В речта си пред участниците в младежкия форум Лавров посочи, че Москва няма интерес от конфронтация с международните си партньори, нито от взаимното налагане на повече санкции между Русия и Запада.

Oще по темата
Лавров заяви също така, че Русия няма интерес да стане свидетел на разпадането на Украйна. Дипломат номер едно на Москва обаче подчерта, че Русия уважава декларациите за независимост на проруските украински сепаратистки области Луганск и Донецк.

"Нямаме интерес да станем свидетели на разпадането на украинската държава. Ние уважаваме обаче изцяло резултатите от референдумите за самоопределяне, състояли се през май в Луганската и Донецката област. Ние призоваваме онова, което беше гласувано на тези референдуми, да се реализира по пътя на преговорите с Киев", каза Лавров.

Той посочи, че в Украйна всички трябва да спрат незабавно стрелбата, след което Киев да покани областите да започнат национален диалог.

Министърът съобщи, че бежанците от Украйна в Русия са достигнали почти един милион души. Лавров каза, че не смята за необходимо създаването на международен трибунал за Украйна, подобно на трибуналите за Уганда или за бивша Югославия, но добави, че виновните за украинската криза трябва да понесат отговорността си.

Руският външен министър отбеляза, че заплахите на Киев за прекратяване на транзита на руски газ в ЕС не се нравят на никого. Той напомни, че самият еврокомисар по енергетиката Гюнтер Йотингер изрази увереност, "ако не и надежда", че украинските власти няма да прекъсват транзита на енергоносители от Русия в ЕС.

Лавров посочи също така, че Москва иска да бъде държана в течение на опитите да се използва западно гориво за украинските атомни централи и предупреди, че подобни експерименти може да завършат зле.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

Въх

преди 9 години

Няма интерес да се разпада, защото я иска цялата !

61

Анонимен

преди 9 години

Успех братушки,две трети от българският народ ви подкрепя и е с вас!Да живее братска и православна Русия,да живее нашият освободител!

60

Анонимен

преди 9 години

До Анонимен 71:Кой открадна Крим бе,като гледам хората всеки ден там провеждат бунтове и демонстраций срещу лошата Русия,която гои"окупира", и настояват да се върнат към "добрата'Украйна!Не е важно аз и ти какво мислим,важното е че хората,жителите на Крим си избраха да са част от Русия!Както използваха САЩ израза за Косово-"всички народи имат право на национално самоопределяне и независимост!Ама за Косово можеше,а за Крим не може!Лицемери!

fallback