Снимка: архив, Reuters

Командирът на доброволческия батальон към МВР на Украйна „Донбас“ Семьон Семьонченко обяви създаването на партизанско движение. Това написа самият той в профила си във Фейсбук на 24 август.

„От утре започва да действа нашият колцентър на обединения обществен комитет на партизанското движение /структурата се създава в движение, названието е работно/“, пише Семьонченко. Той добавя, че ще предостави инструктори и тренировъчен лагер. „Надяваме се на подкрепата на президента на Украйна и знаем, че имаме подкрепата на народа на Украйна“, допълва командирът на „Донбас“.

По думите му сега се сформира вторият състав на батальона в тренировъчен лагер в зоната на операцията. „Част от нас няма да отидат на ротация, защото е нужен втори състав. Плюс това ни разшириха с една танкова рота“, посочи Семьонченко, който неотдавна беше ранен.

Той съобщи и за някои особености на службата в „Донбас“. Семьонченко по-специално обещава да изгони тези, които злоупотребяват с алкохол и тези, които отказват да изпълнят заповед.

Батальонът „Донбас“ беше сформиран през април 2014 г., когато силовиците предприеха в Източната Украйна силова операция срещу привържениците на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република. По думите на Семьонченко отрядът функционира от доброволни дарения. По неофициална информация батальонът се финансира от губернатора на Днепропетровска област Игор Коломойски, пише Lenta.ru.

За самия Семьонченко е известно много малко – истинското му име е Константин, служил е във военноморските войски на Украйна. Семьонченко разказва, че е роден в Донецк /през 1973 г. или 1974 г./, бил е предприемач, работил е с охранителни системи и видеонаблюдение. Има четири деца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase