Петро Порошенко Снимка: архив, БТА

Украинският президент Петро Порошенко обеща днес в близките години да отпусне над 2,2 милиарда евро за превъоръжаване на националната армия, която вече над 4 месеца се сражава с проруски въоръжени бунтовници в източните региони, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"От 2015 до 2017 г. планираме да отпуснем над 40 милиарда гривни (над 2,2 милиарда евро) за превъоръжаване", заяви Порошенко в слово на военен парад в Киев по случай Деня на независимостта на Украйна.

По думите на президента за украинската армия "ще бъдат купени самолети, хеликоптери, кораби и катери и това е само едно скромно начало", отбелязва ИТАР-ТАСС.

Войсковата колона, която се движи сега по главната улица на Киев - Крешчатик, ще замине оттам направо за зоната на бойните действия в Източна Украйна, заяви държавният глава.

Според него кризата в този регион "поставя под заплаха не само европейската, а и глобалната стабилност". "Дипломацията прави всичко възможно и невъзможно, за да постигне уреждане" на конфликта, увери Порошенко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase