Меркел и Порошенко. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел призова и двете страни в конфликта между Киев и проруските сепаратисти в Източна Украйна да сключат споразумение за прекратяване на огъня, предадоха ДПА и Ройтерс.

На пресконференция в Киев след среща с украинския президент Петро Порошенко, Меркел подчерта, че преговорите не могат да постигнат успех, ако само една от страните има интерес към дипломатическо решение.

Още по темата
"Трябва да има две страни, за да бъдат успешни. Не можете да постигнете мир сами. Надявам се, че преговорите с Русия ще доведат до успех", заяви Меркел.

"Плановете са на масата. Сега трябва да последват действия", добави германската канцлерка.

Украинският президент заяви, че е готов да работи с Европа, за да постигне мир в страната си, но подчерта, че Украйна няма да се откаже от територии, нито от независимостта си. Време е за мир в Донбас, и мирът може да се възцари бързо, след като бъдат отстранени сепаратистките бойци и "чуждите наемници".

"Украинската страна и нашите европейски партньори ще направят всичко възможно за постигането на мир - но не на цената на суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна", подчерта Порошенко.

Меркел изтъкна, че териториалната цялост на Украйна е цел на германската външна политика. Тя обяви също въвеждането на финансови мерки, целящи да подпомогнат украинския енергиен и воден сектор, както и за облекчаване на съдбата на бежанците.

Украйна ще получи кредитни гаранции на стойност над 500 милиона евро за възстановяване на повредената по време на бойните действия енергийна и водна инфраструктура в източните региони. Бежанците ще получат още 25 милиона евро. За нови санкции срещу Русия не се говори, отбеляза Меркел.

Порошенко нарече тази помощ "началото на плана Меркел за възстановяването на Донбас".

Според Меркел, която има водеща роля в преговорите по време на едномесечната криза, главното препятствие пред сключването на споразумение за прекратяване на огъня е липсата на контрол на границата между двете страни.

Западът твърди, че има обширни доказателства за контрабанда на оръжия от Русия за бунтовниците. Москва отрича обвиненията.

Преди да разговаря с Порошенко, Меркел обеща, че Германия ще продължи да подкрепя Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС. "Става дума за подкрепа от Германия по пътя към мир, и тъкмо по този път трябва да се върви", цитира думи на Меркел електронното издание на в. "Билд".

По-рано тя изтъкваше, че украинската криза трябва да бъде решена по мирен път и преговорният процес трябва да има абсолютен приоритет, напомня агенцията.

Германският вицеканцлер Зигмар Габриел се обяви за "федерална" Украйна - федерализация на страната ще сложи според него край на конфликта между властите в Киев и проруските сепаратисти, информира Франс прес, като цитира интервю на държавника, което ще бъде публикувано в неделя от в. "Велт ам зонтаг".

"Териториалната цялост на Украйна може да бъде запазена само в случай, че областите с предимно руско население получат някакво предложение. Една разумна концепция за федерализация според мен е единственият подходящ път", заявява Габриел в извадка от интервюто, поместена на сайта на изданието и цитирана от агенциите./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase