Снимка: БТА
fallback

САЩ отхвърлиха идеята да плащат откуп за отвлечени американски граждани, заявявайки, че това само би направило американците по-уязвими, предаде ДПА.

Говорителката на Държавния департамент Мари Харф реагира на съобщение в "Уолстрийт джърнъл", че "Ислямска държава" е поискала 100 милиона евро (132,5 милиона долара) за освобождаването на американския фоторепортер Джеймс Фоули.

Издателят на Фоули в информационния сайт "Глобал пост", Фил Балбони, назова сумата за откупа според съобщение в "Уолстрийт джърнъл". "Ню Йорк таймс" съобщи, че САЩ са отхвърлили искането.

Харф посочи, че САЩ имат дългогодишна политика да не плащат откупи. Тя каза, че всякакви искания за откуп във връзка с Фоули, не са били отправяни пряко към американското правителство, което не поддържа връзка с мюсюлманските екстремисти от "Ислямска държава", които се опитват да завладеят Ирак и Сирия, отбелязва ДПА.

Oще по темата
"Не правим отстъпки на терористи. Не плащаме откупи", каза Харф.

Балбони, каза пред Си Ен Ен, че интервюта с около десетина европейски заложници, които са били освободени от "Ислямска държава", показали, че откупът варира от 2,6 до 5 милиона долара, и семейството на Фоули опитвало да събере толкова.

Балбони каза, че той и семейството на Фоули осъзнали, че надеждата започва да се изпарява, когато започнали американските удари на 8 август.

Миналата седмица семейството получило гневен имейл от "Ислямска държава", в който се казвало, че ще екзекутират Фоули. "Бяхме ужасени, защото мислехме, че се приближаваме до момент, в който ще може да осигурим свободата на Джим", заяви Балбони.

По думите му терористите от "Ислямска държава" все още държат още трима американци. В журналистическо разследване през юли вестник "Ню Йорк таймс" съобщи, че европейски страни финансират терористични организации, като плащат огромни суми пари за освобождаване на заложници, взети от свързани с Ал Кайда терористични рупировки, отбелязва ДПА.

Харф заяви, че "Ислямска държава" е набрала милиони долари от отвличане на хора от западни държави само през 2014 г. Тя не даде по-точни данни. По думите й САЩ активно обсъждат въпроса с европейски страни, които са плащали за освобождаване на техни граждани.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

66

До SS, 67

преди 9 години

В днешно време си има технологии, с които може да си почти напълно анонимен, vpn, tor, и други услуги, които маскират ip адреса ти. Бъди сигурен, че ако имаше начин ислямистите да "бъдат изпепелени" , досега да са ги изпепелили...въпреки че NSA имат уши почти навсякъде, просто все още я няма техническата възможност за пълен контрол над трафика (за щастие)...

65

И пак до 62

преди 9 години

През 80-те този термин "ислямски фундаменталист/-изъм" не беше сред популярните. Но доколкото си спомням, май в затвора Карлос Чакала набързо прие исляма. То ако трябва да сме точни и прякорът му дойде от някакъв филм/книга по онова време.Вярно, не е рязал човешки глави, но се поинтересувай за съдбата на жертвите пострадали при стрелба с автоматично оръжие или взрив от бомба.Макар и да има техническа разлика в използваните средства, говорим си за убийството на хора, А в случая и показно!

64

габито

преди 9 години

Значи те ще се избиват тама, не знам кои ги финансира тия тама ама накрая ние ги издържаме от къде на къде незнам само какво удоволствие изпитват от това тия хора

fallback