Снимка: Reuters
fallback

Терористите от групировката "Ислямска държава" (ИД) са похитили четирима чужденци в северния сирийски град Алепо, предаде ИТАР-ТАСС.

Заложниците били откарани към североизточната провинция Ракка, която почти изцяло е под контрола на ИД.

Според американската онлайн версия на британския в. "Гардиън" става дума за две италианки, японец и датчанин. Имена не са посочени.

Италианският вестник "Република" припомня, че в края на юли в Алепо бяха похитени две италиански доброволки - Ванеса Марзулои Грета Рамели. Марзуло и Рамели, съответно на 21 и 20 години, са създателки на хуманитарна програма за подпомагане на сирийския народ. Тя е развивала в Алепо хуманитарна дейност в областта на
здравеопазването и водоснабдяването.

Жените бяха отвлечени в нощта на 31 юли срещу 1 август, припомня в. "Република". Тогава въоръжени мъже атакували къщата, в която живеели в Алепо.

Досега се предполагаше, че нападателите са обикновени престъпници, а не терористи от ИД.

Броят на чужденците в ръцете на джихадистите вече достигна 20 с новите четирима заложници.

Междувременно варварското убийство на американския журналист Джеймс Фоули предизвиква възмущение в Русия, заяви днес пълномощникът на руското външно министерство по въпросите на правата на човека, демокрацията и върховенството на закона Константин Долгов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Нищо не може да оправдае подобни безчовечни действия. Изразяваме съболезнования на семейството и на близките на загиналия, и съчувствия на неговите колеги", подчерта Долгов. Руската страна отбеляза и "зачестилите в последно време случаи на грубо умишлено беззаконие, включително и нарушаването на неотменното право на живот, спрямо представителите на средствата за масова информация, изпълняващи своя служебен дълг в различни конфликтни зони".

Защитата на правата и интересите на представителите на журналистическата професия изисква по-солидарни действия и активни мерки от страна на международната общност, профилираните правозащитни структури и организации по линия на ООН, ОССЕ и Съвета на Европа, а също и от представителите на неправителствените организации, отбеляза Долгов. Виновните за убийства и ранявания на журналисти трябва да бъдат наказани, подчерта той.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Въле Въля

преди 9 години

Следващия ще го разфасоват пред камерите

30

Peppi

преди 9 години

После ка да не си расист!?

29

Анонимен

преди 9 години

Дрогирани *** + един тир с оръжие = група ислямисти

fallback