Снимка: архив Ройтерс
fallback

Евродепутатите от ГЕРБ призоваха руските власти да освободят незабавно украинската военнослужеща Надия Савченко.

Тя бе отвлечена от Украйна на 17 юни и предадена на руските власти в Русия. В момента продължава да се намира под арест без възможност за връзка с близките си, като й се отказва адекватен достъп до правна защита и консулски услуги, припомнят от ГЕРБ.

Руските власти я обвиняват в съучастие в убийството на двама руски журналисти в Украйна.

Oще по темата
„Смятаме, че в двадесет и първи век е недопустимо военнослужещ да бъде отвличан от територията на собствената си страна, за да бъде арестуван и обвинен в тежки престъпления в друга държава“, се казва в позицията на евродепутатите от ГЕРБ. Според тях подобни действия не могат да бъдат извършени без знанието и съдействието на руските служби. 

Според евродепутатите освобождаването на Надия Савченко е необходима стъпка за подобряването на отношенията между Украйна и Русия в навечерието на срещата между президентите Порошенко и Путин на 26 август в Минск.

„Очакваме категорични действия за прекратяване на кръвопролитието, нормализиране на обстановката и възстановяване на конституционния контрол над цялата територия на Украйна“, се казва в позицията на евродепутатите от ГЕРБ.

Те са категорични, че властите в Кремъл носят основната отговорност за ескалацията на напрежението в Източна Украйна чрез действия в остро противоречие с международните правни норми, както и с незаконното анексиране на Крим.

„Категорично се противопоставяме на продължаващата практика за изпращане на униформени без идентификационни знаци, които ръководят действия, дестабилизиращи Украйна“, пишат в позицията си още представителите на ГЕРБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

Анонимен

преди 9 години

кой са тези Герб от къде се пръкнаха пък тези

55

4epa

преди 9 години

BRAVO NA EVRODEPOTATITE OT GERB. DA 4UEM MI6KATA STANI6EV PO TOZI VAPROS -NO i TOI E TERORESTI4NATA PARTIA BSP KOITO VZRIVIAVAT 4ERKVI -- I UBIVAT NARODA ZA NARODA(NARODEN CAD)

54

Анонимен

преди 9 години

Коментариите го показват , намираме се в Путинландия.

fallback