Снимка: Reuters
fallback

Централните банки закупиха злато за 118 тона нетно през второто тримесечие на 2014 г. Това е ръст от 28% на годишна база, разкриват последните данни на Световния съвет по златото.

През май тази година Европейската централна банка и други централни банки на Стария континент подписаха четвъртото Споразумение на централните банки за златото.

По силата на споразумението финансовите институции заявяват, че „към този момент нямат планове да продават значителни количества злато“. Срокът му е пет години, като започва да тече от септември 2014 г.

Разбивка по страни показва, че Русия увеличава рязко запасите си в сравнение с февруари 2014 г., като се изкачва с две места в класацията.

Общият размер на златните резерви в световен мащаб възлиза на 31 812 тона, показват данните на Световния съвет по златото.

Кои са десетте страни с най-големи златни резерви и къде се намира България – вижте в галерията в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Анонимен

преди 9 години

Сащ да изплатят дълга на Китай и да върна златния резерв на германия - и ще фалират.

56

до86

преди 9 години

Не знам какво те е учила твоята даскалица но нас преди 1989 година ни казваха,че в България се получава злато в МОК МЕДЕТ при обогатяването на медната руда и си остава за държавата.А сега уважаеми в този район пак се получава злато но от чуждестранна фирма и за нас остават само утайките и отровата а златото го взема фирмата .

55

Какво ни учеха?

преди 9 години

В основното у-ще учих преди 1989. Даскалицата по география трогателно ни уверяваше, че в България златни находища почти няма, а доколкто ги има, били много бедни.След промените разбрахме друго.И покрай това си спомням и даскалицата по история. Според нея, султанът живял с Кера Тамара само 10 дена и после не се сетил за нея. Оказа се, че е била най-авторитетната жена в империята по онова време. Каза още, че в султанския харем не е имало българки. Оказа се, че няколко валиде султанки са българки

fallback